Астронавтам вдалося виростити їстівні рослини у космосі

Автор
614
Астронавтам вдалося виростити їстівні рослини у космосі

В космічній агенції сподіваються, що прорив дозволить безпечно виготовляти свіжі продукти для тривалих місій.

Робота астронавта пропонує багато унікальний привабливих рис. Але їжа – не одна з них. Для космічних мандрівників найбільшими делікатесами впродовж років були ліофілізоване морозиво, рідкі сіль й перець і зневоднені креветки. Однак, меню тепер може розширитися.

Оскільки перший повністю вирощений в космосі салат виявився абсолютно безпечним поживним і смачним, як і той, який росте на Землі, - пише The Guardian. Джіоя Масса з Космічного центру імені Кеннеді керувала проектом з вирощенням салату в умовах космосу.

Вона вважає, що прорив може бути критично важливим для астронавтів під час довготривалих місій на зразок Artemis III, в рамках якого до 2024 року група людей повинна висадитися на поверхні Місяця в районі південного полюсу.А перша пілотована місія NASA на Макс може вирушити наприкінці 2020-х років.

«Якщо зберігати запаковану їжу досить довго, її якість, смакові якості й поживність погіршуються. Вітаміни деградують. Ми не можемо зараз гарантувати, що астронавти отримають потрібну кількість поживи», - сказала вона. «Крім того може бути також психологічна користь від вирощування рослин і догляданням за ними», - додала вчений. Їжа для астронавтів покращилася за останні роки. Все, що вирушає на МКС, повинно досягти оцінки 6 і вище за шкалою смаків від 1 до 9, де 1 – це «найгірше, що будь-коли доводилося куштувати».

Але навіть попри це, астронавтам набридають одні й ті ж страви з вакуумних упаковок. «Багато астронавтів втрачають вагу», - сказала Масса. Салат був вирощували в системі під назвою Veggie, яка складається з ґрунтової подушки, LED-освітлення і системи поливу. Останню астронавти повинні заправляти через спеціальну трубку.

Врожаї салату вирощують впродовж 33-56 днів, перш ніж зірвати й з’їсти або заморозити й відправити на Землю для хімічного й біологічного аналізу. Астронавти протирали листки салату дезінфікованими серветками, перш ніж їсти.

SpaceX успішно запустила космічний корабель Dragon на МКС

«Ми не хочемо, щоб хтось захворів. Тому ми робили все це», - сказала Масса. Вирощений в космосі салат був подібний за структурою на той, який росте на Землі. А деякі рослини навіть виявилися багатшими на калій, натрій, фосфор і цинк.

У них також був вищий рівень бактерій. Вірогідно це сталося тому, що космічні рослини розвивалися в більш теплій, вологій й закритій системі. Однак, вчені не виявили жодних шкідливих бактерій на зразок кишкової палички чи сальмонели.

Тепер NASA збирається розширити ряд їстівних видів рослин, які будуть вирощувати на МКС. Зокрема, в організації планують зайнятися космічним виробництвом бок-чой, латуку і червоної капусти, а також помідорів і перців. Початок експерименту запланований вже на цей рік.