Науковці порахували скільки разів людина торкається обличчя

Автор
573
Науковці порахували скільки разів людина торкається обличчя

Спочатку австралійські вчені визначили, що це стається 23 рази на годину.

Коронавірус зробив людей більш обізнаними про свою особисту гігієну, але є ще багато негігієнічних речей, наприклад, часті дотики до обличчя. За даними дослідження, це стається удвічі частіше, ніж вважається. Про це пише ТСН з посиланням на Forbes.

Одне відоме дослідження щодо частоти торкання було проведено 2015 року дослідниками з Університету Нового Південного Вельсу в Сіднеї. Вони аналізували відеозаписи зі студентами-медиками під час лекцій у кадрі. Так, у дослідженні налічили 2346 дотиків за чотири години серед 26 студентів.

Ці результати показують, що в середньому люди торкаються свого обличчя, зокрема і слизових оболонок, приблизно 23 рази на годину. Дотики в області слизової оболонки, які становилі 44% дотиків від усіх, можуть бути небезпечними, адже у такому разі є ризик перенести вірусні частинки SARS-CoV-2.

Пізніше дослідження критикували, адже провели його на основі невеликої групи людей - 26 студентів. Однак згідно зі систематичним оглядом наукової літератури, проведеним епідеміологами в Університеті Окленда в Новій Зеландії 2020 року, дотики до обличчя насправді стаються принаймні вдвічі частіше, ніж 23 рази на годину.

Дослідження: собака може розпізнати COVID-19 швидше за лабораторію

Науковці проаналізували 9 тисяч наукових робіт і з них відібрали 10 спостережних досліджень. У них проводили систематичний аналіз дотиків до обличчя серед різних людей та у різних умовах.

Замість того щоб ділити зони на "область слизової оболонки" та інші області, рецензенти порівнювали дотики до "T-зони" - очі, ніс, рот, підборіддя. В іншу частину зон входили шия, волосся та аксесуари. Так зробити тому, що спиратися підборіддям на відкриту долоню або кулак - звичайна поведінка приматів. Це також має сенс, тому що підборіддя знаходиться близько до рота і носа..

Огляд 2020 року показав, що в середньому люди торкаються Т-зони майже 69 разів на годину і 50 разів торкаються інших частин голови.