"Вогонь наближався зі швидкістю 80 км/год, ми зібрали валізи за 5 хвилин ..." — у Франції загорілися ліси

Читать на русском
Автор
598
У Франції горять ліси Новина оновлена 30 серпня 2021, 08:44
У Франції горять ліси. Фото twitter.com

Природні стихії страшні, будь то рясні снігопади, аномальні морози, піщані бурі, урагани, повені або пожежі. Але тільки до виникнення останніх може докласти руку сама людина — необережно або навмисно. Протягом декількох тижнів боролися з вогнем пожежники і добровольці в Туреччині і Греції, їм на допомогу відправлялися літаки ГСЧС України. А 16 серпня потужна лісова пожежа спалахнула на південному сході Франції і привела до евакуації тисяч людей.

Серед тих, кому спішним порядком довелося рятуватися від наближення лиха, була й українка Марія Кучірка, яка тривалий час живе у Франції. Вона з сім’єю орендувала будинок для відпочинку в комуні Грімо департаменту Вар. Побаченим і пережитим наша колишня співвітчизниця поділилася з "Телеграфом".

-Пожежа почалася, позавчора, 16 серпня, десь після обіду, — розповідає Марія. — Вогонь почався в місті Люк (Luc) — там водій кинув недопалок на дорогу — це в 30 км від нас, під вечір, але через сильний вітер швидко рухався. Ми подзвонили в жандармерію, там сказали: "Не хвилюйтеся, все добре і контролюється".

Ми ж в цьому місці відпочиваємо вже 6 років поспіль, природа красива, будиночок, який орендуємо, дуже хороший. І все було чудово. Але коли з тераси за пагорбом побачили червоне сяйво, то зрозуміли, що треба терміново рятуватися і майже за 5 хвилин зібрали речі, сіли в машину і виїхали звідти.

Марія каже, що, частину речей, ймовірно, забули — їх ніколи було збирати, на кухні залишилася приготована їжа. Але найбільше вона переживала за кота, який, злякавшись, міг кудись сховатися.

-Але ладно ми, хоч і шкода раптово перерваної відпустки, а як почуваються люди, у яких там згоріли будинки, які втратили бізнес? Один кемпінг точно згорів і, начебто, один готель зачепило. Вогонь розносив сильний вітер, він наближався до наших домівок зі швидкістю 80 км/год! На вчорашній ранок було 19 осіб, які отримали отруєння чадним газом, одна людина постраждала сильно. Через завантаженість я не дивилася новини, тому свіжих даних не знаю. Ще вчора вдень вогонь не вдалося загасити, але хоча б змогли взяти його під контроль. Там залучили пожежні літаки, з яких скидали воду. Знаю, що в тій зоні було 900 пожежників, 150 жандармів, які ходили по домівках і всіх попереджали про небезпеку і наполягали на евакуації. Це вже було опівночі — а ще ввечері, о 19 - 20 годині, ніхто і не думав, що вогонь пошириться так швидко!

Вже знаючи про пожежу, Марія наводила порядок біля басейну і не припускала, що все терміново доведеться залишати. Жінка згадує, що дихати стало важко, несло гаром і вітер валив дерева, "як парасольки". Вона бігом складала, збирала лежаки, щоб їх не розкидало по двору, накривала басейн, намагаючись уберегти його від сміття. Пояснює: "Ті світлини, що я виставила у Фейсбуці, зроблені в нашому містечку, на найвищому місці, там, де знаходиться замок Грімо. Але це ще до того, як вогонь наблизився до нас".

І коли їх сім’я їхала з курортного містечка, то назустріч їм рухалися тільки пожежні машини. "Знаючи регіон, — каже Марія, — ми вишукували короткий шлях, тому що на дорогах утворювалися корки. Коли ми виїжджали, біля кожних воріт стояли машини з речами і люди, готові до від’їзду".

Пожежі у Франції трапляються щорічно, але рятувальна служба намагається їх контролювати і швидко локалізувати. Цього року літо видалося посушливим, дощів не було давно, зараз в регіоні стоїть 40-градусна спека. До гасіння пожежі залучено дев’ять літаків і три вертольоти.

Знімками палаючих лісів і самовідданої роботи пожежних від Управління цивільної безпеки Франції люди діляться в соціальних мережах.

У вівторок, 17 серпня, щоб побачити збиток, нанесений пожежею, місто Люк відвідав президент Франції Еммануель Макрон.

"Вважаючи, що "гіршого на даному етапі вдалося уникнути", глава держави позначив "наступні кілька годин як вирішальні", — повідомляє видання Presseagence. — Президент зустрівся з пожежниками, рятувальниками і місцевим керівництвом, які брали участь в боротьбі з вогнем, подякував їм за мужність і в своїй короткій промові закликав "проявляти пильність в департаментах, де це доцільно, зокрема, в Оді або Буш-дю-Рон, прогнози яких викликають занепокоєння".

Ліс загорівся від непогашені недопалки
Зі стихією борються сотні пожежників і добровольців

За даними пожежної служби, вогонь вже знищив десятки будинків на 22-кілометровій ділянці.

"7000 чоловік — жителів, а також французьких і іноземних туристів, були евакуйовані зі своїх будинків або кемпінгів, — наводить дані префектури муніципалітету Вар Dailymotion. — Вони як і раніше не можуть дістатися до свого будинку або місця відпочинку. Для їх захисту в восьми муніципалітетах на узбережжі Вар було відкрито 15 центрів прийому".

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу