Міністерство ветеранів ігнорує потребу створення інклюзивного суспільства — волонтерка Татуся Бо

Читать на русском
Автор
3220
Міністерство ветеранів ігнорує потребу створення інклюзивного суспільства — волонтерка Татуся Бо

Необхідно навчитися поважати та підтримувати поранених захисників, вважає виконавча директорка фонду "Мрія"

Україна вже сьогодні потребує створення інклюзивного суспільства, де кожен воїн із пораненням відчуватиме себе необхідним. Міністерство ветеранів повинно працювати над тим, щоб навчити українців не принижувати захисників своєю жалістю, а поважати та підтримувати.

Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповіла волонтерка та виконавча директорка фонду "Мрія" Тетяна Комлик (Татуся Бо).

"Зараз усі почали відкрито казати, що потрібно змінювати систему МСЕК та ВЛК. Робити її людяною. Боєць без ноги, на милицях – його відправляють на п'ятий поверх, бо там сидить Комісія. Приміщення без ліфта. Треба, щоб система працювала чітко і зрозуміло для бійців. Натомість, його виписують, переводять на інший етап, а там питають виписку чи довідку. Бійця знову відправляють у попередню лікарню – а це іноді переїзди з одного кінця України в інший. І, можливо, його так посилають неодноразово", — зазначила Татуся Бо.

За словами волонтерки, в Україні не можна робити другий острів Валаам, куди "совєти" колись звозили всіх бійців, поранених внаслідок Другої світової. Адже ми не можемо знецінювати подвиг ветеранів, а повинні бачити перш за все не поранення чи героя війни, а людину.

"У нас після війни будуть сотні тисяч, якщо не мільйони, ветеранів. А Мінвет до цього не готується. Нам уже зараз треба будувати інклюзивне суспільство. Це не тільки пандус на вході у ЦНАП чи поліклініку. А й про ставлення суспільства. Треба казати людям, що ми будемо бачити молодого красивого хлопця з протезом. І йому не потрібна наша жалість. Максимум – коли очевидно потрібна допомога, то підійти та запитати про це. І нам важливо вміти прийняти їхню відмову. Не треба хапати за руки та ноги. На вулицях буде багато людей з шрамами від опіків, травмами голови, без очей. Має бути програма, яка пояснюватиме, що таких людей буде дедалі більше", — підсумувала виконавча директорка фонду "Мрія".