Заміна лічильника електрики: чи мають за це платити громадяни

Читать на русском
Автор
911
Заміна лічильника може відбутися за бажанням споживача
Заміна лічильника може відбутися за бажанням споживача. Фото zn.ua

Поміняти лічильник на новий або перенести його в квартиру зі сходової клітини — частина послуг надається безкоштовно

Час від часу в Україні прилади обліку газу, води, електроенергія чи опалення потребують заміни. Як і у випадку з газовими лічильниками, заміна приладів обліку електроенергії проводиться безкоштовно в побутових споживачів, за умови що лічильник потребує заміни й він не пошкоджений.

Про це розповіли в АТ "Прикарпаттяобленерго". Зазначається, що заміну такого обладнання можуть зробити і в юридичних осіб, однак вартість лічильника покладається на їхні плечі. У випадку самостійної заміни лічильника, наприклад для встановлення багатотарифного приладу обліку, споживач може зробити це за власні кошти. При цьому Обленерго має запрограмувати лічильник.

Про іншу цікаву можливість розповіли в ПрАТ "Закарпаттяобленерго". Вони зазначили, що в разі потреби лічильник можна переносити в інше місце. Якщо в будинку існує така можливість, то лічильник можна винести із квартири на сходову клітину. Для цього пишеться заява в обленерго. Переносять лічильник працівники підприємства.

Що ж до зворотнього процесу переміщення лічильника зі сходової клітини до квартири, то має бути відповідна проєктно-технічна документація. В разі її відсутності розробка та узгодження проєкту відбувається коштом споживача, в такому випадку роботи з перенесення лічильника також кладуться на плечі замовника.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно передавати показники лічильників газу. Важливо також робити це вчасно, аби нарахування відбулися на 1 число.