Варто знати: як правильно передавати показники лічильника світла

Читать на русском
Автор
5457
Від лічильника залежить, які саме показники потрібно передавати
Від лічильника залежить, які саме показники потрібно передавати. Фото sud.ua

Якщо невірно та невчасно передати показники лічильника — це позначиться на сумі у квитанції

Українські споживачі мають передавати показники за спожиту електроенергію в кінці поточного — на початку наступного місяця. На це відводиться п'ять днів.

Для передачі показників треба їх спочатку правильно зняти. Для двозонного обліку потрібно повідомляти контролеру або передавати дані загального обсягу спожитої електроенергії, а також два показники — споживання в нічній та денній тарифній зоні. Усього ж на табло приладу обліку з'являються п'ять наборів цифр. Інші дві окрім вищезгаданих — дата та порядковий номер тижня, а також час на цей момент.

На звичайному лічильнику потрібно звертати увагу тільки на цифри чорного кольору — вони йдуть до коми. Це цілі кВт/год. Нулі та цифри після коми не передають.

Передача показників відрізняється у різних регіонах, однак спільне є — дані приладів обліку потрібно передавати операторам систем розподілу кожної області. Наприклад, мешканцям Києва для передачі показників в ДТЕК можна зробити це на сайті, за номером 1588, на телефони контакт центру в робочі години чи через чатбот.

Для клієнтів ОСР електроенергії ПрАТ "ДТЕК Київські Регіональні Електромережі", АТ "Укрзалізниця" або ДП НЕК "Укренерго" також є можливість передати показники через "Ясно" — за адресою чи номером особового рахунку.

Показники приймають в обленерго кожної області. Кол-центри, чатботи та за допомогою смс або електронного листа — методи різняться. Зокрема львів'яни передають дані в онлайн-сервісі "Персональний кабінет", електронною поштою [email protected] або SMS-повідомленням на короткий номер 5068.

Харків'яни передавати показники можуть у ботах в Telegram та Viber, на сайті обленерго, у спеціальному додатку на смартфон "Харенерго", кол-центрі та безпосередньо у Центрі обслуговування клієнтів на спеціальних терміналах.

Раніше "Телеграф" розповідав, як двозонні лічильники електроенергії допомагають українцям економити. Окрім звичайних двозонних лічильників, є й такі, які самостійно передають показники.