Коли потрібно міняти лічильник електроенергії: перелік випадків

Читать на русском
Автор
894
Коли потрібно міняти лічильник електроенергії: перелік випадків

Спершу прилад потрібно перевірити

Час від часу в Україні лічильники спожитої електроенергії потребують заміни. Коли саме це потрібно зробити, залежить від багатьох факторів.

Як повідомляє ПрАТ "Львівобленерго", кожен прилад обліку має свій період експлуатації, протягом якого спожита електрична енергія вимірюється коректно. Такий період називають "міжповірочний інтервал".

Коли цей період наближається до завершення, засоби обліку електричної енергії необхідно додатково перевіряти. Для цього проводять планові заміни електролічильників.

Окрім цього, заміна електролічильників відбувається під час планової модернізації систем обліку електроенергії у споживачів, коли прилади старого зразка замінюють на сучасні електронні. Також може трапитись ситуація, коли лічильник вийшов з ладу і вимагає позапланової заміни, навіть якщо не було стороннього втручання в його роботу.

Що може трапитись з лічильником?

У першій ситуації лічильник може перестати обліковувати електроенергію. Щоб це перевірити, треба просто вимкнути електроприлади та подивитися, чи прилад обліку реагує на електроспоживання. Якщо лічильник не рахує кіловат-години — він несправний.

У другій ситуації лічильник може працювати, навіть якщо всі прилади вимкнені. Для перевірки потрібно вимкнути автоматичні вимикачі або запобіжники ("пробки") біля приладу обліку. Якщо лічильник продовжує обліковувати електроенергію — це свідчить про несправність приладу обліку чи електропроводки, або ж про стороннє підключення.

Для перевірки справності внутрішньої електропроводки чи наявності стороннього підключення слід звертатись до управителя будинку (ОСББ, ЛКП) або ж до приватного фахівця-електрика. Якщо ви помітили, що лічильник у вашому помешканні не працює або є сумніви щодо його справності, потрібно повідомити відповідні служби у вашому населеному пункті.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, як можна безкоштовно замінити лічильник газу. Якщо він не пройшов таку повірку або взагалі вийшов з ладу його обов'язково треба замінити.