Повірка та обслуговування лічильників води. Хто платить і як часто проводиться

Читать на русском
Автор
1155
Як здійснюється перевірка лічильників води Новина оновлена 03 червня 2024, 17:02
Як здійснюється перевірка лічильників води. Фото Колаж Телеграфу

Лічильники води є невід'ємною частиною сучасних житлових та комерційних приміщень

Повірка лічильників води — це надійний спосіб переконатися, що ви справді сплачуєте лише за спожиту вами воду, а отримані цифри є коректними. Своєчасна повірка та обслуговування лічильників води забезпечують їхню надійну роботу та запобігають можливим помилкам у вимірюваннях. "Телеграф" розповідає про повірку та обслуговування лічильників води детальніше:

Як часто робиться повірка лічильників води

Згідно з чинними нормами, повірка лічильників холодної та гарячої води повинна проводитися кожні 4 роки. Така періодичність повірки лічильників води прописана у статті 17 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність".

Порядок повірки лічильників води охоплює перевірку точності вимірювань та технічного стану пристрою. Повірка лічильника води може здійснюватись так:

  • з демонтажем приладу та повіркою у спеціалізованій лабораторії абонентом самостійно (тільки після виконання розпломбування представником місцевого комунального підприємства). Недоліком цього способу є необхідність транспортування лічильника у спеціалізовану лабораторію. У маленьких містах її може не бути;
  • без демонтажу на місці експлуатації приладу обліку та без розпломбування лічильника, за допомогою переносної проливної установки.

Споживачі мають право вибрати найзручніший спосіб повірки та уповноважену організацію на її проведення. Але вам можуть відмовити у повірці вдома, якщо сантехніка несправна, пошкоджена пломба, тип лічильника відсутній у державному реєстрі.

Хто має платити за перевірку лічильника води

Питання оплати за повірку лічильників води цікавить кожного. Все залежить від договору споживача з постачальником послуг. Якщо в ньому немає окремого пункту, що регламентує оплату регулярної повірки лічильника, платити буде особа, якій належить лічильник.І це можуть бути як споживачі, так і оператори водопостачання, або навіть керівні компанії.

Однак це правило застосовується лишено індивідуальних договорів. Якщо у співвласника квартири немає індивідуального договору на водопостачання, перевірка здійснюється підрядником комунальних послуг за рахунок абонентської плати за обслуговування.

Що робити, якщо лічильник води не пройшов повірку

Якщо лічильник не пройшов повірку, його необхідно замінити або відремонтувати. Це означає, що він не відповідає вимогам точності вимірювань або має технічні несправності. Перш за все, слід звернутися до компанії, що здійснювала повірку, для отримання детальної інформації про причини невідповідності.

Якщо лічильник підлягає ремонту, його можна відправити на ремонт до спеціалізованої майстерні. Якщо ж лічильник не підлягає ремонту, його необхідно замінити на новий. Після заміни або ремонту лічильника необхідно провести повторну повірку для підтвердження його відповідності вимогам.

Покарання за несвоєчасну повірку лічильників

В умовах воєнного стану питання покарання за несвоєчасну повірку лічильників стало особливо актуальним. Адже багато українців вимушено виїхали в іншу область чи навіть країну, у когось абсолютно часу і фінансових можливостей оплатити ці послуги. До багатьох приладів обліку просто немає доступу.

В Україні обов'язкова повірка лічильників була відновлена влітку 2023 року. Штраф за несвоєчасну повірку лічильників споживачу не загрожує, але є інші неприємні сюрпризи. Мова про інший принцип розрахування тарифів за воду. Якщо лічильник, встановлений у квартирі, потребував повірки, але не пройшов її, то її мешканці мають сплачувати не за фактичне споживання по лічильнику, а за формулою. Це може бути вдвічі або втричі більше, ніж фактичне споживання.

Повірка та обслуговування лічильників води – це не просто формальність, а запорука вашого спокою та фінансової стабільності. Інакше лічильник води працюватиме некоректно, занижуючи або завищуючи показники споживання. Це може призвести до серйозних фінансових втрат або конфліктів з постачальниками послуг. Своєчасна повірка лічильників води – надійний захисник від таких неприємностей.

Власники приміщень повинні усвідомлювати свою відповідальність та оплачувати послуги з повірки лічильників води. Це невелика ціна за спокій та впевненість у тому, що ваші гроші не витрачаються даремно. Дотримуйтесь встановлених термінів повірки та не зволікайте з цим питанням.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що робити, якщо випадково пошкодили або зірвали пломбу на лічильнику води.