Одеський Куяльник відтепер буде національним природним парком

Автор
614
Одеський Куяльник відтепер буде національним природним парком

Влада сподівається, що новий статус дасть змогу захистити і зберегти унікальний курорт.

Територія Куяльницького лиману (Одеська обл.) стане національним природним парком. Про це повідомила прес-служба Одеської обласної державної адміністрації з посиланням на директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Алана Джиоєва.

Як наголошується, в Одеській області створять національний природний парк «Куяльницький», який розташується на території Лиманського, Біляївського, Іванівського районів області та Одеси.

Як зазначається, зараз забезпечено узгодження створення заказника з відповідними райдержадміністраціями та міськими радами, а також з державними підприємствами «Одеське лісове господарство» та «Ширяївське лісове господарство», з компаніями «Одесаобленерго» і «Укренерго».

«У 2020 році департамент екології та природних ресурсів сформує проект створення національного природного парку «Куяльницький». Після цього ми передамо його в Міністерство енергетики і захисту навколишнього середовища. Ця ініціатива дасть змогу захистити і зберегти унікальний курорт ... », - зазначив Джиоєв.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2019 року тодішній президент України Петро Порошенко під час візиту до Одеси, в ході засідання Ради регіонального розвитку, підписав закон про визнання Куяльника курортом державного значення.

Довідка УНІАН. Природні мінеральні води і сіль Куяльницького лиману (Одеська область) застосовуються при лікуванні широкого спектру захворювань у дорослих і дітей.

Зокрема, йдеться про захворювання опорно-рухового апарату, нервової системи, органів травлення та інших. Цей лиман - унікальне родовище мулових грязей і ропи. Його цілющі властивості фахівці порівнюють з Мертвим морем. Згідно з постановою Кабінету міністрів від 11 грудня 1996 року «Про затвердження переліку водних об'єктів, що відносяться до категорії лікувальних», Куяльницький лиман і Куяльницьке родовище мінеральних вод віднесено до категорії лікувальних.

Поради, як підготуватися до відпочинку у екзотичній країні

Нагадаємо, що знаменитий колись процвітаючий одеський курорт «Куяльник» в даний час знаходиться в занепаді через крадіжки і злочинних дій попереднього керівництва, яке за час перебування на посаді замислювалося виключно про власні інтереси, а не про розвиток санаторію.