Як приготувати хліб вдома, не замішуючи тісто: простий рецепт

Читать на русском
Автор
5211
Хліб на заквасці без замісу
Хліб на заквасці без замісу

Суддя "МастерШефу" поділився простим рецептом, що не потребує клопоту

У той час, коли більшість продуктових магазинів закриті у зв’язку з російсько-українською війною, актуальним є питання, як спекти хліб вдома.

Український шеф-кухар Володимир Ярославський поділився з українцями простим рецептом хліба на заквасці без замішування.

Рецепт на 2 види борошна — звичайного та цільнозернового.

Інгредієнти:

  • 400 г борошна
  • вода:

310 для цільнозернового

270 для звичайного

  • 8-9 г солі (чайна ложка з гіркою)
  • 80 г будь-якої закваски або опари
  • велика миска, плівка або пакет, щоб накрити її.

Приготування:

  1. У муку наливаємо воду і так тримаємо її 1-2 години.
  2. Далі додаємо закваску і перемішуємо тісто (тут і далі) особливим чином — беремо мокрими руками край тіста, трохи витягаємо його і поміщаємо його на протилежний край. Так треба зробити з усіх боків кілька разів.
  3. Залишаємо накритим на пів години. Тісто досить рідке – не лякайтеся.
  4. Додаємо дрібну сіль і знову витягуємо все тісто кілька разів. Залишаємо накритою годину в теплому місці.
  5. Беремо тісто посередині й підіймаємо його з миски — воно тягнеться і ми підгортаємо його нижні краї всередину. І те саме робимо ще раз розгорнув тісто на 90 градусів. Залишаємо на 45 хвилин і повторюємо ще 2 рази.
  6. Тісто вже підійшло і може формуватись. На поверхню столу підсипаємо будь-яку муку, виймаємо тісто з миски та згортаємо в рулет вздовж, а потім і впоперек, заліплюючи краї.
  7. Поміщаємо тісто в будь-яку ємність або кошик, накритий рушником добре посипаним, краще, рисовим борошном — даємо постояти ще 30-45 хвилин і можна випікати: нагріта до 250 градусів гусятниця або велика, бажано чавунна каструля.
  8. Тісто з кошика обережно викладаємо на пергамент і поміщаємо в каструлю, накриваю кришкою.
  9. Випікаємо 30 хвилин під кришкою і 20 хвилин без кришки зменшивши вогонь до 200 градусів за Цельсієм. Їсти можна, коли хліб охолоне.

Раніше "Телеграф" публікував рецепт хліба без дріжджів.

Також сьогодні як ніколи актуальний рецепт тушонки, тому що ця страва є однією з основоположних у харчуванні військових.