Пиріг-перевертень: рецепт популярної французької випічки

Читать на русском
Автор
2324
Французький перевернений пиріг тарт татен
Французький перевернений пиріг тарт татен. Фото shuba.life

Ідеальна випічка для чаювання

Якось, поспішаючи, французький кондитер забула про яблука, які поставила карамелізуватися на сковорідці, і вони підгоріли. Щоб урятувати ситуацію, вона просто накрила яблука тонким шаром тіста, а коли пиріг спікся – перевернула його. Такий незвичайний пиріг усім дуже сподобався і згодом став популярним у Франції, а потім і в усьому світі.

Як бачите, тарт татін готувати нескладно. Ароматний та солодкий, цей пиріг за рецептом Shuba – це ідеальний вибір для затишного чаювання у родинному колі. До того ж, його можна також приготувати з іншими фруктами — наприклад, з грушами, ананасами або персиками. Існують навіть солоні варіанти тарт татена, в яких використовується цибуля або помідори.

Як приготувати тарт татен

Інгредієнти на 4 порції:

  • масло вершкове — 50 г;
  • цукор — 50 г;
  • ваніль, стручок — 1 шт.;
  • яблука — 3 шт.;
  • листкове тісто — 320 г;
  • яйця курячі — 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. На середньому вогні розтопіть вершкове масло та цукор на сковороді, придатній для духовки, діаметром 20 см. Додайте стручок ванілі й насіння та покрутіть сковороду, щоб цукор розплавився у маслі. Продовжуйте розтоплювати до утворення золотистої карамелі.
  2. Яблука очистьте від шкірки, видаліть серцевину і розріжте на четвертинки, акуратно покладіть в сковороду, щоб вони щільно прилягали до дна. Зменште вогонь до середньослабкого і тушкуйте протягом 8-10 хвилин. Зніміть з вогню, викиньте стручок ванілі та залиште охолоджуватися на 5 хвилин.
  3. Розкотіть тісто і виріжте коло на 2 см ширше за діаметр сковороди. Покладіть на гарячі яблука, а потім натисніть на боки, щоб переконатися, що всі фрукти покриті та тісто підійшло до краю. Проколіть все кілька разів вилкою, змастіть збитим яйцем, а потім випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці 20-25 хвилин або до підняття золотистого кольору.
  4. Дайте охолодитись у формі 5 хвилин, накрийте пиріг зверху тарілкою для подачі та переверніть на неї сковороду.

Торт пиріг татен готовий. Наріжте його шматочками й подавайте з | домашнім морозивом, збитими вершками або гарячим кремом.