Святковий пиріг Івана Франка: письменнику його пекли на іменини

Читать на русском
Автор
935
Чудовий пиріг для застіль та святкувань
Чудовий пиріг для застіль та святкувань. Фото Meta.ua

М'ясний пиріг за рецептом дружини письменника

Ми розповідали про цікаву забуту страву — рибний пиріг "Баба-шарпанина". Тепер ділимось рецептом м’ясного пирога, який у родині Івана Франка пекли на іменини.

Саме цей рецепт м'ясного пирога дружина письменника використовувала, готуючи випічку на сімейні застілля. Вийде дуже смачний пиріг з м’ясом. Рецепт, адаптований під сучасні реалії, опублікували на Meta.ua. Цікаво, що замість днів народження у родині відзначали саме іменини.

Інгредієнти:

  • Дріжджі сухі — 1 пакетик
  • Цукор-пісок — 1 ст.л
  • Сіль — ½ ч.л
  • Молоко — 2 склянки
  • Яйце куряче — 4 шт
  • Масло вершкове — ½ упаковки
  • Борошно пшеничне — 450 г

Для начинки:

  • Свинина — 450 г
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт
  • Олія рослинна — 1 ст.л
  • Яйце куряче — 3 шт

Спосіб приготування:

  1. У злегка теплому молоці розводимо дріжджі, сіль та цукор. Поетапно просіюємо туди борошно.
  2. Замішуємо тісто, щоб вийшла однорідна маса. Накриваємо рушником і відставляємо приблизно на годину.
  3. Коли тісто підніметься, додаємо яйця, притрушуємо борошном і вимішуємо. Щойно воно почне відставати від рук, додаємо топлене масло і продовжуємо вимішувати. Потім знову залишаємо на годину в теплому місці.
  4. Для начинки дрібно кришимо цибулю й обсмажуємо цибулю. Додаємо м’ясо. Коли обсмажиться, додаємо сіль, перець, а також варені та накришені яйця.
  5. Відставляємо сковороду, нехай начинка трохи охолоне. Після цього додаємо вже сире яйце і перемішуємо.
  6. Ділимо тісто на 3 частини — дві великі й одну меншу для прикраси. Змащуємо форму для випікання маслом і викладаємо на дно низ майбутнього пирога.
  7. Зверху кладемо начинку, а потім верхню частину. З останнього шматка розкочуємо тонкі валики і з них викладаємо ім'я іменинника на пирозі.
  8. Готуємо пиріг приблизно годину при 180 градусах. В кінці можна збільшити до 200 — тоді він гарно зарум’яниться.

Приготуйте його — точно не пошкодуєте. Крім іменинних пирогів Іван Франко любив також апетитний куліш.