Ориганальні рецепти: що приготувати на Масляну, окрім млинців
- Дата публікації
- Автор
2020 році свято починається 24 лютого і триватиме до 1 березня включно.
Ще з давніх часів зберігся на Масляну звичай готувати млинці, які символізували сонце. За християнськими канонами, на Масляну ще дозволяється вживати молочні продукти і рибу, але ось м'яса вже їсти не можна.
Традиційно готували також різні борошняні вироби, смажили, варили, солили або коптили рибу і ставили на стіл рибне заливне. Наша редакція зібрала рецепти, що можна приготувати у це свято, окрім млинців.
Що приготувати на Масляну
Медові пряники
Середу Масляного тижня називали "Лакомка". Особливо в цей день готувалися тещі, оскільки тоді до них приходили на млинці зяті. Але крім них, тещі часто пригощали їх медовими пряниками.
Інгредієнти:
борошно – 4 1/4 склянки;
цукор – 1 стакан;
масло – 140 грам;
мед – 3 1/2 ст. ложки;
вода – 1/2 стакана;
сода – 1 чайна ложка;
розпушувач – 1 чайна ложка;
сіль – 1 чайна ложка;
кориця – 1 1/2 чайних ложки;
імбир мелений – 1/2 чайних ложки;
гвоздика – 1/2 чайних ложки;
яєчний білок – 1 штука;
цукрова пудра - 1 1/2 склянки;
лимонний сік – 1 ст. ложка.
Рецепт приготування:
У каструлі перемішайте цукор, мед і воду. Поставте на середній вогонь і, періодично помішуючи, дочекайтеся, поки цукор розчиниться. Потім додайте олію і спеції – корицю, імбир, гвоздику. Зніміть з вогню, коли масло розтане, а після змішайте борошно з содою і розпушувачем у великій мисці. Слідом влийте в борошно теплу суміш із спецій, цукру і масла.
Перемішайте і замісіть тісто, з якого потім сформуйте кульку, зав'яжіть харчовою плівкою і поставте на ніч у холодильник. На наступний день з готового тіста можна готувати пряники. Дістаньте тісто з холодильника і розігрійте духовку до 200 градусів. Розкачайте тісто після того, як воно стане кімнатної температури, і виріжте пряники – спеціальною формочкою або ножем. Вирізані пряники можна відправляти у духовку, спершу застеливши деко пергаментним папером. Випікаються вони досить швидко – вам вистачить 5-6 хвилин!
Збийте білок, цукрову пудру і лимонний сік до однорідної маси. Суміш викладіть у мішечок, на кінці якого обріжте кінчик. Розмалюйте пряники глазур'ю і почекайте поки вона застигне.
Збитень
Це старовинний східнослов'янський напій з води, меду і прянощів, до яких нерідко входили лікувальні трав'яні збори. Він буває як алкогольним, так і безалкогольним, і має абсолютно різні варіації – збитень пряний, хмільний, зимовий, збитень з патоки тощо. Розповімо про один з них: зимовий збитень.
Інгредієнти:
вода – 4 склянки;
цукор – 0,5 склянки;
мед – 5 ст. ложок;
гвоздика – 1 шт;
кориця – 1 шт;
лавровий лист – 1 шт;
кардамон – 2-3 шт.
Рецепт приготування:
У каструлю потрібно налити 4 склянки води, поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім додати в киплячу воду півсклянки цукру, 5 столових ложок меду і різні прянощі (гвоздику, корицю, лавровий лист, кардамон). Прокип'ятити 10-15 хвилин. Процідити. Подавати в глечику гарячим.
Фігурки з тіста
Можна ще побалувати сім'ю різними фігурками, зроблених із здобного тіста: жайворонками, голубками і ластівками. Такі вироби було прийнято готувати особливо у четвер – "Розгуляй", як його ще називали.
Інгредієнти:
борошно – 3 ст. л. для опари і 3 склянки для тіста;
молоко – 250 мл;
дріжджі сухі – 30 г;
цукрова пудра – 1 ст.л. для опари і 100 г для здоби;
яйця курячі – 2 шт;
олія – 1 ст.л;
сіль – щіпка;
масло вершкове – 120 г.
Рецепт приготування:
Спершу приготуйте опару: в тепле молоко (35-40 °C) покладіть цукрову пудру, дріжджі, борошно і перемішайте до розчинення всіх продуктів. Залиште опару на півгодини. Через цей час вийде пишна "шапка", яка пізніше опаде, а на поверхні з'являться бульбашки – опара дозріла.
В окремій мисці змішайте здобу: м'яке вершкове масло, яйця, цукор. З'єднайте і перемішайте: опару, здобу і борошно, щоб тісто стало еластичним і гладким. Здобне дріжджове тісто сформуйте грудочкою, покладіть в каструлю, накрийте чистим рушником і залиште на 1-2 години. Потім розкачайте тісто і сформуйте з нього фігурки, і викладіть на деко змазане маслом. Випікайте здобу 40 хвилин при 180 градусах. При цьому через 20 хвилин виріб змастіть збитим яєчним жовтком.
Дрочена або драченка
Це страва готується з борошна, яєць і молока. В одних випадках дрочена дуже схожа на омлет, в інших вона більш тверда – на кшталт випечених коржів. У дрочени було і ритуальне значення: в дні поминання з нею ходили на кладовище.
Інгредієнти:
борошно – 1,5 скл;
жовтки – 10 шт;
білки – 5 шт;
жирні вершки – 1 скл;
вершкове масло – 1 ст.л;
сіль – 1 ч.л;
цукрова пудра – 3 ст.л.
Рецепт приготування:
Розітріть жовтки з цукровою пудрою до білого кольору, поступово влийте в суміш вершки і перемішайте до утворення однорідної маси. Поступово всипте борошно і замісіть тісто. Посоліть і добре збийте. Окремо збийте білки з дрібкою солі до щільної піни. Акуратно додайте в тісто, перемішуючи зверху вниз.
Вилийте в змащену маслом форму або глибоку сковороду і поставте в гарячу духовку на 15-20 хвилин.
Курник
За звичаєм в суботу – "посиденьки зовиці",о а точніше, в суботній вечір стіл був заставлений борошняними стравами: варениками з вишнями, курниками і різноманітними пирогами. До речі, тоді ж проходив і обряд спалювання опудала. Люди вірили, що вогонь мав магічну силу і очищав людину від усього поганого. Курник ще називають царським пирогом, королем пирогів і святковим. Хоча у християнстві у цей період не прийнято їсти м’яса, але якщо ви не дотримуєтесь цих правил, можете також спробувати його приготувати.
Інгредієнти:
вершкове масло (бажано домашнє) – 100 г;
сметана – 110 г;
сода – 0,5 ч.л;
сіль – щіпка;
борошно – 2 склянки;
м'ясо– 500 г;
картопля – 2 шт;
цибулина – 1 шт;
яйця – 1 шт.
Медики розповіли на що впливає кількість білка в раціоні впливаєРецепт приготування:
Масло розтопіть і остудіть. Додайте сметану, сіль, соду і вбийте яйце. Все перемішайте. Замісіть легке тісто. Для цього слід просіяти борошно, додати сметанно-масляну суміш. Тісто накрийте харчовою плівкою і залиште на годину. Тим часом приготуйте начинку. М'ясо, картоплю і цибулю дуже дрібно подрібніть гострим ножем, додайте сіль, перець. Перемішайте.
Тісто поділіть на дві частини в таких пропорціях: 2/3 і 1/3. Більшу частину розкачайте товщиною в 5 мм і викладіть на застелене пергаментом деко. Відступивши від країв 5 см, рівномірно розподіліть начинку. Розкачайте другу частину тіста і покладіть зверху. Прищепіть краї і ножем по центру зробіть надрізи, щоб виходив пар. Змастіть курник збитим яйцем і відправте в духовку на 40 хвилин при 180 градусах.