Рецепт дня: смажені карасі у сметані

Автор

Річкові смажені карасі у сметані на пательні та в духовці. Простий рецепт для сімейної вечері.

Кожна родина має свій фірмовий рецепт приготування річкової риби. Хтось полюбляє карасиків, запечених у духовці, а хтось — піджарює на сковорідці до хрумкої скоринки.

Щоб зберегти неймовірний аромат та солодкуватий присмак карасів, приготуйте їх за нашим рецептом із мінімумом добавок. Найпікантнішою серед них буде сметана! А щоб вона не розтеклася поверхнею риби й добре її просочила, обирайте для страви невеликих, трохи більших за долоню карасів.

НАЙСМАЧНІШІ СМАЖЕНІ КАРАСІ У СМЕТАННОМУ СОУСІ

ІНГРІДІЄНТИ: 

Карасі - 6 шт

Сметана - 300 мл

Масло вершкове - 50 гр

Борошно - 100 гр

Рослинна олія - 100 гр

Сіль, перець - за смаком

Етап № 1

Беремо невеликі карасики з орієнтовною вагою по 150 г. Ретельно чистимо від луски. Плавники можна зрізати, а можна залишити. Розрізаємо тушки карасів, вичищаємо нутрощі, акуратно видаляємо зябра. Промиваємо карасиків під проточною водою.

Етап № 2

Промиту рибу викладаємо на паперові рушники, які вберуть зайву воду. Це важливо, адже до непросушеної риби прилипне забагато борошна.

Етап № 3

У ступку висипаємо 0,5 чайної ложки солі та 7–10 горошин перцю. Ретельно розтираємо спеції та натираємо ними карасів. Викладаємо рибку на тарілку та залишаємо маринуватися протягом 20 хвилин.

Етап № 4

Ставимо пательню на середній вогонь, виливаємо рослинну олію та добре прогріваємо її. Замаринованих карасиків обвалюємо у пшеничному борошні та обсмажуємо по черзі до золотавої скоринки.

Етап № 5

Беремо форму для запікання, змащуємо її вершковим маслом. Викладаємо карасиків в один шар, щоб риба гарно пропеклася. Зверху на рибку викладаємо сметану. Жодних спецій додавати не варто. Залишаємо форму з рибою на 20 хвилин за кімнатної температури, щоб сметана рівномірно розподілилася між тушок.

Етап № 6

Розігріваємо духовку до 230 градусів та ставимо рибу запікатися на 30 хвилин. Цього часу достатньо, щоб карасі гарно пропеклися і вкрилися смачною золотавою скоринкою.

Користь та шкода: як гарячий душ впливає на здоров'я

Етап № 7

Готові карасі викладаємо на велику тарілку та подаємо до столу. Прикрасити страву можна дрібно порізаною зеленню: кропом чи петрушкою.

Страву краще смакувати теплою, доки зберігається хрустка скоринка. На гарнір можна приготувати запечену картоплю або пюре з горошку. Смачного!