Третій день протестів: що відбувається в Білорусі (оновлюється)

Автор
1128
Третій день протестів: що відбувається в Білорусі (оновлюється)

Після президентських виборів в Білорусі, незважаючи на оголошену перемогу Олександра Лукашенка з підтримкою в 80%, білоруси вийшли на масові протести - в Мінську і всіх великих містах країни. Влада відповіла на них з максимальною жорстокістю.

У Білорусі після завершення президентських виборів почалися масові акції протесту, які тривають вже третій день. Детальніше про те, що відбувається в країні читайте в матеріалі Телеграфа.

  • Перші протестні акції почалися в Білорусі відразу після оголошення екзит-полів президентських виборів, згідно з якими чинний президент Олександр Лукашенко набирав близько 80% голосів, а його головна опонентка Світлана Тіхановська, яка напередодні збирала багатолюдні мітинги, тільки близько 7%. Протести тривали до пізньої ночі і охопили не тільки столицю, а й інші міста. Протестуючі і силовики влаштовували сутички, до мітингувальників застосовували силу. Жителі повідомляли про відключення інтернету і мобільного зв'язку, не працювали місцеві ЗМІ.

  •  За даними МВС Білорусі, в країні були затримані близько 3 тисяч людей. Тільки за офіційними даними, постраждали близько 50 цивільних і 39 силовиків.

  • Тіхановська відмовилася визнавати попередні результати виборів. За її словами, за даними з дільниць, "де не було фальсифікацій", вона набрала близько 70-80% голосів. 

8:37 Тіхановська виїхала в Литву, вона в безпеці, пише прем'єр-міністр країни Лінкявічус.

8:04 Кандидат в президенти США Джо Байден підтримав всіх, хто бореться за чесні вибори:

"Після систематичних репресій протягом останніх 26 років при авторитарному режимі президента Лукашенка народ Білорусі вимагає, щоб його голоси були почуті".

7:54 Telegram-канал NEXTA, що став рупором протестуючих, публікує заклик до національного страйку з сьогоднішнього дня.

Вимоги дублюють передвиборні обіцянки Тіхановської:

  • визнання Тіхановськох президентом;

  • звільнення політв'язнів;

  • проведення чесних виборів.

2:46 На тлі того що відбувається в столиці Білорусі протестів, компанія Google запустила інтерактивну карту, що дозволяє стежити за ситуацією в Мінську.

1:26 Силовики в Мінську приступили до жорсткиго розгону протестуючих. Демонстранти відповіли їм коктейлями Молотова і феєрверками. Увечері 10 серпня і вночі 11 серпня по всій Білорусі продовжилися масові акції протесту: люди вийшли на вулиці висловити обурення оголошеними результатами президентських виборів і свавіллям силовиків.

Насильство міліції і, частково, військових, зафіксовані на відео і в повідомленнях опозиційних ресурсів в Мінську, Бобруйську, Половковічах, Бресті, Гомелі, Вітебську, Гродно, Могильові, Мозирі та Березі.

За даними місцевої філії Радіо Свобода, в білоруській столиці дві основні гарячі точки були біля площі Бангалор, під супермаркетом "Рига", а також між станціями метро "Спортивна" і "Пушкінська". Барикади "на Ризі" розбирали мінімум чотири рази: протестуючі розбігалися, потім поверталися і будували нові. Були затримання в центрі міста, в Кам'яній Гірці, Уруччя і на Мінському маяку.

У протестуючих стріляли кулями (переважно гумовими), кидали світлошумові гранати і розганяли водометами. Силовики також стріляли в журналістів, хоча ті були в жилетах "Преса". Кореспондент ресурсу "Наша ніва" Наталія Лубневська зламала ногу.

Протестуючі називають силовиків і владу "карателями" і "фашистами": це простежується як по відео, так і за повідомленнями на опозиційних ресурсах.

10 серпня

22:43 На Пушкінській - силовий розгін. Силовики зі щитами і в повному обмундируванні кинулися в натовп, застосовують світлошумові гранати. Одного пораненого винесли на зупинку. Все в диму.

22:23 У столиці біля супермаркету протестуючі перекрили дорогу. ЗМІ повідомляють, що по них відкрили вогонь і поранили журналістку "Нашої Ниви" Наталію Лубневську.

22:00 Повідомляється, що в різних районах Мінська автомобілісти перекривають дороги, а біля метро Пушкінська почали будувати барикади.

21:13 В Білорусі створили інтерактивну карту, щоб відстежувати протести в Мінську. На ній позначають де були затримання, де перекрили рух, де сталася бійка з міліцією, де ховаються силовики, місця скупчення техніки.

21:00 Увечері в центральній частині Мінська повністю закрили шість станцій метро: не можна ні вийти, ні ввійти. Крім цього, за інформацією Белсат, на під'їздах зі всіх напрямків до стели "Мінськ - місто-герой" стоять автозаки, автобуси, мікроавтобуси з силовиками в повній екіпіровці. У перехожих перевіряють документи. Площу навколо стели огородили, до неї можна пройти тільки після обшуку.

20:55 Голова Комітету держбезпеки Білорусі Валерій Вакульчик заявив, що на кандидата в президенти Білорусі Світлану Тихановську готувався замах, її хотіли зробити "сакральної жертвою".

20:30 У білоруській столиці відбулися численні систематичні затримання біля Палацу спорту, навколо Стелли, біля готелю "Ювілейний". Силовики затримали понад 60 осіб.

20:00 В Мінську перекрили проспект Переможців. По ньому рухається тільки транспорт правоохоронців і карети швидкої допомоги.

19:52 Головна суперниця Лукашенко Світлана Тихановська подала офіційну скаргу до Центрвиборчкому країни з вимогою визнати недійсними результати виборів.

18:43 Світлана Тіхановском відмовилася від участі в акціях протесту. "Команда прийняла рішення, що її поява може викликати якісь провокації додаткові, яких ми б хотіли уникнути. І вона, як командний гравець, підкорилася цьому рішенню", - сказала її прес-секретар Ганна Красулина.

17:51 Центральна виборча комісія Білорусі оновила попередні підсумки виборів президента:

  • Олександр Лукашенко - 80,08%;

  • Світлана Тихановська- 10,09%;

  • Анна Канопацька - 1,68%;

  • Андрій Дмитрієв - 1,21%;

  • Сергій Черечнь - 1,15%;

  • Проти всіх - 4,6%.

17:30 В МЗС Чехії відреагували на заяву Лукашенка про те, що протестами в Білорусі нібито управляли з Польщі, Чехії та Великобританії. Там заявили, що Чехія поважає суверенітет Білорусі, але "сприятиме свободі вираження думок і свободу зборів" в цій країні.

17:10 Голова польського МЗС Яцек Чапутовіч прокоментував заяву президента РБ Олександра Лукашенка про те, що протести в Білорусі керувалися іншими країнами, в тому числі з Польщі. Міністр назвав таке твердження неоднозначним і необгрунтованим, а також сказав, що протести почалися через невдоволення народу, а не через втручання країн.

15:36 У Білорусі другий день поспіль інтернет працює з великими перебоями. Білоруський президент заявив, що це не ініціатива влади, і нібито "відключають із-за кордону".

15:04 У МВС Білорусі назвали число постраждалих на мітингах в день виборів. Інформацію про загиблого не підтверджують.

Правоохоронці вночі затримали близько 3 тисяч чоловік на протестах в країні.

13:40 Олександр Лукашенко зробив ще одну заяву з приводу заворушень у країні. Він упевнений, що це справа рук людей з Росії, України, Польщі, Чехії.

13:20 Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що насильство над демонстрантами в Білорусі не є вирішенням ситуації з протестами після виборів президента країни.

12:40 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій звернувся до президентів Європейської ради та Єврокомісії з проханням про скликання надзвичайного саміту ЄС по ситуації в Білорусі.

12:10 Президент РФ Володимир Путін привітав Олександра Лукашенка з переобранням на пост президента Білорусі.

11:30 Представники Світлани Тіхановської заявили про неправдивість попередніх даних виборів в Білорусі.

10:50 Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко прокоментував протести в країні, що пройшли в ніч на 10 серпня.

10:20 Голова української держави Володимир Зеленський відреагував на ситуацію з масовими протестами в Білорусі. За його словами, владі важливо в своїх діях максимально дотримуватися загальновизнаних демократичних стандартів цивілізованого світу.

9:45 Слідчим комітетом республіки порушено кримінальні справи за фактами масових заворушень і насильства по відношенню до співробітників органів внутрішніх справ.

9:20 у мережі з'явилося відео наїзду автоазака на людину під час протестів у Мінську.

7:00 Штаб кандидата в президенти Білорусі Світлани Тіхановської в Мінську забарикадувався. У будівлі штабу замкнули двері і вікна через побоювання затримань.

9 серпня

22:00 Після закриття виборчих дільниць в Білорусі почалися масові затримання людей. Демонстранти вступили в протистояння з ОМОНом.

18:00 З'явилися результати екзит-полу. Лукашенко отримав 79,7% голосів. Друге місце зайняла опозиційний кандидат Світлана Тіхановська (6,8%), третє - Ганна Канопацкая (2,3%).

13:00 Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко проголосував на президентських виборах. О 8:00 неділі стартувало голосування на виборчих дільницях.