Що відбувається в Білорусії: хроніка подій

Автор
826
Що відбувається в Білорусії: хроніка подій

Після президентських виборів в Білорусі, незважаючи на оголошену перемогу Олександра Лукашенка з підтримкою в 80%, білоруси вийшли на масові протести - в Мінську і всіх великих містах країни. Влада відповіла на них з максимальною жорстокістю.

У Білорусі ввечері у вівторок продовжилися активні протести проти фальсифікації результатів виборів президента. Раніше в ЦВК республіки заявили про перемогу на них чинного президента Олександра Лукашенка. Вчора ввечері на вулиці Мінська та інших міст традиційно вийшли тисячі людей. З іншого боку проти них виступають бійці ОМОН і інших силові підрозділи. При спробі установки барикад у вівторок в Мінську відбулися нові сутички, а в Гродно від дій правоохоронців серйозно постраждала малолітня дитина. На тлі масштабних протестів в білоруському МЗС заявили про готовність до діалогу з іноземними партнерами.

Детальніше про те, що відбувається в країні читайте в матеріалі Телеграфа.

20:22 в столиці Білорусії, Мінську були затримані двоє журналістів - Костянтина Реутського і Євгенія Васильєва. Про це повідомили в ГО "Білоруської асоціації журналістів".

17:09 В Білорусії учасників вуличних акцій протесту в ніч з 11 на 12 серпня поліція затримала понад 6 000 осіб. Про це в своєму Телеграм повідомила офіційний представник МВС Білорусії Ольга Чемоданова.

15:57 ефірі держканалу Білорусь 1 звинуватили штаб арештованого кандидата Бабарика "в фінансуванні і координації масових заворушень" .. Кон'юнктури

15:44 Президент Польщі Дуда звернеться до глав 47 країн з Ради з прав людини ООН.

"Це буде заклик не залишатися байдужими до ситуації в Білорусії, і говорити про те, що відбувається в своїх країнах, на своїх континентах і в усьому світі, щоб питання Білорусі став порядком міжнародного співтовариства, щоб захистити права людини і громадянські свободи в цій країні", - сказав глава його кабінету Щерскій. Він також сказав, що ситуація в Білорусії стане однією з головних тем зустрічі Дуди і глави Держдепу США Помпео 15 серпня.

15:32 Колони військової техніки їдуть до Мінська

15:30 Лукашенко назвав "основу" вийшли проти нього демонстрантів "безробітними з кримінальним минулим" і попереджає, щоб все працевлаштувалися.

13:12 В Мінську в районі Комаровського ринку сотні дівчат встали в довгий ланцюг. В руках вони тримали квіти, і ділилися ними з перехожими. Переважно всі одягнені в одяг білого кольору. Проїжджаючі мимо автомобілі сигналили, підтримуючи учасниць пікету.

11:52 МЗС відомо про дев'ять затриманих українців у Вітебську (відпущені після втручання посольства) і одному побитому українському фотографові AP (виписаний з госпіталю).

11:51 У ізолятора збираються родичі затриманих, щоб дізнатися щось про своїх близьких.

10:00 Уряд в Білорусі заборонив продаж піротехніки на тлі протестів. Заборона буде діяти до особливого рішення Ради міністрів республіки.

9:30 У метро Пушкінська зруйнували стихійний меморіал загиблих демонстрантів, але вранці люди знову принесли квіти.

09:00 В ЗМІ з'явилися нові фото вчорашньої зачистки на Кам'яній Гірці.

8:25 NEXTA знову закликає білорусів страйкувати проти режиму Лукашенка.

8:22 Державне інформагентство БЕЛТА пише, що затримані координатори протестів. Один з них нібито керував акцією з 17 поверху готелю Білорусь і мав трьох помічників на вулиці.

8:22 Ведучий новин на держканалі БТ Сергій Казловіч подав у відставку, а вслід за ним і телеведуча СТВ Тетяна Бородкіна.

6:37 В ніч на 12 серпня в Гродно, де проходили масові протести, броньований автомобіль силовиків в'їхав у легковик, в якому знаходилося троє людей. Травмовано 5-річна дівчинка.

1:32 В мікрорайоні Серебрянка в Мінську, який став одним з центрів де проходять вночі акції протесту, демонстранти намагаються будувати барикади.

Протести в Білорусі: хронологія подій

9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.

9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями. У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестуючих. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.

Кандидат в президенти Тіхановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тіхановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тіхановським, в СІЗО. Згодом стало відомо, що Тіхановська виїхала в Литву. Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав затримувати активістів.