У Москві припинив діяти театр відомого українського режисера: про кого йдеться (фото)

Читать на русском
Автор
Театру Романа Віктюка більше не буде в країні-агресорці Новина оновлена 10 липня 2024, 18:03
Театру Романа Віктюка більше не буде в країні-агресорці. Фото Театр Романа Віктюка

З театру прибирають всі згадки про українця

Днями стало відомо, що у Москві припинив діяти Театр Романа Віктюка, популярного українського режисера зі Львова. Чоловік тривалий час керував цим мистецьким закладом. Тепер театр буде діяти під новою назвою та з іншим репертуаром.

Художній керівник театру Костянтин Богомолов перейменував його на "Театр-сцена Мельников". Костянтин Мельников був архітектором цієї будівлі. Про це розповів учень режисера Романа Віктюка, Дмитро Голубєв.

"Перестав своє існування один з найкращих авторських театрів світу, заснований великим режисером, народним артистом України і Росії, професором, викладачем, маестро Романом Віктюком", — повідомив чоловік.

Відтепер репертуар більше не передбачатиме постановок українського театрала. Йдеться про вистави "Фріда", "Служниці", "Останнє кохання Дон Жуана", "Незрівнянна!", "Ілюзії кохання", "Кіт у чоботях" та "Маскарад Маркіза де Сада". Деякі постановки будуть змінювати або ухвалювати рішення щодо них окремо. Цим займатиметься росіянин Богомолов.

"Вистава "Федра" перероблятиметься новим художнім керівником, після чого вийде на сцену театру в оновленій редакції. Також знято спектаклі "Венеціанка" Ігоря Неведрова та "Лакейські ігри" Олександра Карпушина", — розповів Голубєв.

Також відомо, що виставу "Служниці" покажуть у театрі востаннє у вересні. Потім глядачі зможуть дивитися її на альтернативних майданчиках.

Водночас за словами Дмитра, зараз з соціальних мереж театру видаляють всі дописи про Романа Віктюка, у тому числі фото та відео. Відтепер його згадувати у театрі не можна. До того ж повністю змінюють колектив і призначають нових людей на посади.

Хто такий Роман Віктюк

Режисер родом зі Львова. З'явився на світ 28 жовтня 1936 року. Проходив навчання у Московському інституті театрального мистецтва. Певний час Віктюк працював у львівському Театрі юного глядача. Роман ставив вистави у різних містах: Твері, Одесі, Києві, Таллінні, Саратові, Казані, Ризі, Ленінграді та Москві.

Роман Віктюк
Роман Віктюк, Фото з мережі

Творчий доробок режисера налічує близько 200 вистав. Постановки Віктюка вважали нестандартними та епатажними, адже режисер відрізнявся вишуканим смаком і сміливими поглядами на мистецтво.

Театр Романа Віктюка почав діяти у Москві у 1996 році. Вистави, поставлені українцем, завжди були успішними, адже на них приходила велика кількість глядачів.

Віктюк помер у 2020 році від інсульту, який трапився у нього через коронавірус. Режисера поховали на Личаківському кладовищі у Львові.

Раніше "Телеграф" писав про смерть продюсера "Аватару" і "Титаніку" Джона Ландау. Йому було всього 63 роки.