Звинувачений у розпусті та махінаціях на 150 млн гривень: куди втік з України одіозний пастор Сандей Аделаджа (фото)

Читать на русском
Автор
2554
Сандей Аделаджа — що сталося з пастором, який обдурив парафіян Новина оновлена 17 серпня 2024, 12:39
Сандей Аделаджа — що сталося з пастором, який обдурив парафіян. Фото Колаж "Телеграфа"

Пастор має пряме відношення до організації фінансової піраміди "Kings Capital"

Ім’я Сандея Аделаджа — проповідника та організатора церкви "Посольство Боже" було широко відоме в Україні. Колись він збирав повні зали, а зараз ховається від своїх парафіян. Його, як і ексдепутата Наталю Королевську, оголосили у розшук.

"Телеграф" з’ясував, у яких скандалах був замішаний одіозний пастор і яке він має відношення до "Kings Capital". Також ми знайшли інформацію, де зараз знаходиться Сандей.

Сандея Аделаджу звинуватили у фінансових махінаціях та розпусті

"Посольство Боже" почало діяти в Україні у 1994 році, парафіяни були зачаровані його проповідями, тому не дивно, що йому вдавалося заволодіти довірою тисяч людей. Але у 2006-2008 році група компаній Kings Capital організувала фінансову піраміду і в особі пастора Аделаджі агітувала парафіян вкладати свої кошти в компанії під високі відсотки. Він розповідав про "закон грошей" і про те, що віряни мають бути успішними. Через його агітації люди брали в банку доларові кредити та залишали під заставу свої квартири. Сандей обіцяв їм надхмарні відсотки від компаній та легке збагачення.

Сандей Аделаджа
Сандей Аделаджа ховається від парафіян

В результаті проповідник виманив у довірливих вкладників понад 150 мільйонів гривень. Коли аферисти забирали гроші, від пересічних людей просто відхрещувалися. Деякі люди брали в кредит по 100-200 тисяч доларів, аби швидше розбагатіти. І першим вкладникам справді виплачували відсоток внаслідок інших вкладників (типова піраміда), але у 2008 році через світову фінансову кризу ніхто нікому більше грошей не виплачував.

Сандей Аделаджа
Сандей Аделаджа обдурив тисячі парафіян на велику суму

У 2011 році в Україні проти Сандея порушили кримінальну справу, всього проти нього порушено 5 кримінальних проваджень, пов’язаних із фінансовими махінаціями. Також він став фігурантом сексуального скандалу. Як писали зімбабвійські ЗМІ, пастор зізнався, що схиляв до сексуальних зв’язків жінок зі своєї церкви у Києві.

Відомо, що Сандей жив в Ірпені й поступово розширював свою нерухомість. Сусіди говорили, що він викупив їхні ділянки, тому територія його володіння складала близько 12 соток. У 2016 році він заявив, що хоче залишити Україну та відлетіти до Африки, але цього не сталося.

Сандей Аделаджа
Сандей Аделаджа багато років жив в Україні

Згідно з джерелом Dumka.media, термін притягнення Сандея до відповідальності закінчувався восени минулого року (з жовтня 2008 року). Але завдяки злагодженій роботі правоохоронців його оголосили в міжнародний розшук і зупинили цим перебіг вищевказаних термінів. Сказано, що у лютому 2022 року, коли почалася війна, Сандей виїхав за кордон за кенійськими документами. Зараз він перебуває в Європі, де став на облік як біженець за українськими документами, тому його місцеперебування вдалося встановити.

На сторінці у Facebook він публікує відео, де веде проповіді у віддаленому форматі. Пастор розповідає про Христа і про те, що збирається до Нігерії, запрошуючи всіх охочих долучитися до поїздки.

А також на YouTube є відео з його виступом у місті Кассель (Німеччина). Ролик датований 12 травня 2024 року.

У соціальній мережі Сандей поставив заголовне фото з написом: "Боже великий, єдиний, нам Україну зберігай". Але публікацій, що стосуються війни, на сторінці він не має.

скріншот Сандей Аделаджа
Скріншот сторінки Facebook Сандея Аделаджі

"Телеграф" писав раніше, де зараз старший син Віктора Януковича Олександр, 300 млн гривень із бізнесу якого було заарештовано на ЗСУ. Ми поділилися, чи все живе у Росії бізнесмен.