Ефект Тейлор Свіфт: чому співачка така важлива для виборів у США

Читать на русском
Автор
656
Тейлор Свіфт має великий вплив через свою популярність у США Новина оновлена 11 вересня 2024, 11:00
Тейлор Свіфт має великий вплив через свою популярність у США. Фото Телеграф, Getty Images

Співачка пройшла шлях від аполітичності до відкритої підтримки одного з кандидатів

Американська співачка Тейлор Свіфт, яка має неймовірну популярність у США та далеко за їх межами, зробила заяву після передвиборчих дебатів Камали Гарріс та Дональда Трампа. Суперзірка підтримала кандидатуру від демократів Камалу Гарріс. І це може стати важливим чинником для перемоги наступниці Байдена.

Від аполітичності до підтримки кандидата на виборах

Тейлор Свіфт займається музикою більшу частину свого життя, і той успіх, якого вона досягла в цій індустрії, просто вражає. Вона стала найбагатшою виконавицею, а її світове турне Eras Tour вже зібрало понад мільярд доларів касових зборів. Європейські міста виборюють право прийняти у себе шоу Тейлор Свіфт, а в Америці кількість її фанатів вимірюється в десятках чи навіть сотнях мільйонів людей.

Тейлор Свіфт пісні
Тейлор Свіфт. Фото: https://www.instagram.com/taylorswift/

При цьому в молодшому віці Тейлор Свіфт називала собі аполітичною, вона не робила жодних заяв щодо того, кого підтримує — республіканців чи демократів. Як говорила тоді співачка, коли їй було трохи за 20 років, її досвід і знання недостатні, щоб впливати на думки та політичні погляди людей. Проте з віком та зростанням популярності Тейлор Свіфт почала виявляти свою політичну позицію і більше схилятися у бік підтримки демократів.

Тейлор Свіфт

Ефект Тейлор Свіфт

Серйозним кроком у висловленні своєї політичної позиції стала заява Тейлор Свіфт про підтримку представниці демократів Камали Гарріс на виборах 2024 року, які відбудуться 5 листопада. І це може суттєво вплинути на електоральні настрої американців.

Варто подивитись хоча б соцопитування щодо самої співачки. Так, опитування Morning Consult у березні 2023 року показало, що 53% жителів Америки вважають себе фанатами Тейлор Свіфт, при цьому 16% називали себе "відданими фанатами". Плюс до всього, співачка є артистом, який найбільш прослуховується на найбільших стрімінгових музичних сервісах, Spotify і Apple Music. Саме тому експерти кажуть, що її вплив на вибори може бути дуже серйозним.

Тейлор Свіфт співачка
Тейлор Свіфт. Фото: https://www.instagram.com/taylorswift/

Більше того, згідно з однією з теорій змов, які так люблять в Америці, Тейлор Свіфт нібито перебуває у змові з Демократичною партією США і взагалі була завербована Пентагоном як інструмент "інформаційно-психологічних операцій" для контролю за громадською думкою. А її нинішній бойфренд – гравець у американський футбол Тревіс Келсі – їй у цьому допомагає.

Фейк від Трампа став вирішальним для Тейлор Свіфт?

Після дебатів Гарріс і Трампа Тейлор Свіфт написала пост-заяву у своєму Instagram, де має 283 млн підписників, в якій оголосила про підтримку представниці демократів. При цьому співачка згадала фейк, який раніше видала команда Трампа про неї.

"Це привело мене до висновку, що я маю бути цілком чесною щодо своїх фактичних планів на ці вибори як виборця. Найпростіший спосіб боротьби з дезінформацією – правда. Я буду голосувати за Камалу Гарріс і Тіма Уолза на президентських виборах 2024 року", — заявила Свіфт.

Йдеться про історію з використанням ШІ-технологій, де Трамп опублікував кадри з Тейлор Свіфт. У серпні цього року в соцмережі Дональда Трампа з’явилося зображення співачки Тейлор Свіфт, яка нібито підтримала його на виборах президента США. Однак воно не справжнє, а згенероване штучним інтелектом.

Це було зображення поп-зірки у червоно-біло-синьому одязі з підписом: "Тейлор Свіфт хоче, щоб ви проголосували за Дональда Трампа". "Я приймаю", – написав республіканець.

Схоже, такий невдалий жарт з боку Трампа зачепив Тейлор Свіфт. Тоді вона ніяк на це не відреагувала, але тепер після дебатів нагадала американцям про цю витівку кандидата і публічно вирішила підтримати його опонентку Камалу Гарріс.

"Я вірю, що ми можемо досягти набагато більшого в цій країні, якщо нами керуватиме спокій, а не хаос", — додала Тейлор Свіфт.

Камала Гарріс, Трамп

Раніше "Телеграф" розповідав, що 34-річна Тейлор Свіфт офіційно стала мільярдеркою. Масштабною подією для знаменитості став світовий тур Eras Tour.