Орден від Путіна і тур із душком московського патріархату: що відомо про "ватний" рок-гурт "Брати Карамазови"

Читать на русском
Автор
2789
Рок-група "Брати Карамазови" підігравала "рускому міру" задовго до початку війни в Україні Новина оновлена 16 вересня 2024, 17:28
Рок-група "Брати Карамазови" підігравала "рускому міру" задовго до початку війни в Україні. Фото Колаж "Телеграф"

Настрої та ідеологія фронтмена групи були зрозумілі ще задовго до війни в Україні

"Брати Карамазови" — український рок-гурт, який зародився в Дніпрі на початку 1990 року і співав російською мовою. Поштовх до назви гурту дав російський музикант із гурту "ДДТ" Юрій Шевчук. Після одного з виступів у тоді ще Дніпропетровську він крикнув: "Тепер ви називатиметеся Брати Карамазови". Гурт складається з фронтмена Олега Карамазова та його музикантів.

"Телеграф" вирішив згадати, чим відомий рок гурт "Брати Карамазови", який ще задовго до війни в Україні виступав за "братні народи" і підтримувався російською православною церквою.

Брати Карамазови

"Брати Карамазови" — з кого складається група

У "найсвіжішому" і поки що останньому великому інтерв’ю у 2021 році російському виданню "Аргументи та Факти" Олег Карамазов розповів про те, хто входив до складу групи за час її існування. За його словами, ці люди брали участь у колективі у різні роки і зараз вони живуть як в Україні, так і в Росії.

Це барабанщик Саша Захаров, басист Рінат Насіров, гітарист Діма Варшавчик, Артем Лейсман, Герман Єгоров, Олена Філіппова (духові), мандоліністка Оля Єгорова, командор Олег Волобуєв, клавішники Ігор Мороз та Євген Зайцев, басист Толя Наконечний.

Це інтерв’ю Карамазова було приурочено до виходу кліпу та ремейку пісні "Маленькая стая" у 2021 році, над якою працював не лише сам Карамазов, а й інші відомі російські музиканти — Андрій Макаревич, Юрій Шевчук, Олексій Романов, Євген Маргуліс та інші.

Тур "Братів Карамазових" із душком московського патріархату

У 2008 році Олег Карамазов за підтримки РПЦ в Україні виступив одним із організаторів та учасником туру 24 містами України, присвяченого 1020-річчю Хрещення Русі.

У цьому музичному турі взяли участь гурти ДДТ, Брати Карамазови, С.К.А.Й., а також відомі богослови Андрій Кураєв та Андрій Ткачов. Паралельно концертному туру музикантів 44-ма єпархіями України було проведено хресну ходу зі святинями Православної Церкви московського патріархату.

Олег Карамазов

Спочатку організатором цього музичного туру значилася міжнародна громадська організація "День Хрещення Русі". А згодом з’явилася інформація, що тур спонсорує "Український вибір" на чолі з Віктором Медведчуком. Однак на офіційному сайті організації новина про тур зникла так само раптово, як і з’явилася. Згодом в одному з міст на концерті було помічено активістів медвечуківського "Українського вибору" з прапорами.

Музиканти запевняли, що їхній тур абсолютно аполітичний і не має відношення до якихось політичних сил, а люди з прапорами партій на їхніх концертах — це провокація. Вони насамперед позиціонували себе, як тур за мир та "братні народи" — український, російський та білоруський.

Олег Карамазов, Юрій Шевчук

Орден із рук Путіна

У 2012 році президент Росії Володимир Путін підписав Указ про нагородження Олега Карамазова – лідера рок-гурту "Брати Карамазови" орденом Дружби. У прес-службі Кремля тоді заявили, що Олега Карамазова відзначили не лише як поета та музиканта, а й як зміцнюючу відносини між народами людину. Церемонія нагородження проходила у Кремлі.

Після нагородження намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря Голосіївська пустель архімандрит Ісаакій, який був особистим духівником Олега Карамазова, сказав, що не здивований здобуттям цього ордену. Він сам благословив Олега Карамазова на діяльність на благо Православної Церкви у 2006 році.

"Олег займається справами, які об’єднують людей. Коли я дізнався про те, що він удостоєний ордена Дружби, це не виявилося для мене несподіванкою — Олег справді заслужив на цю нагороду", — сказав духовний наставник музиканта.

Олег Карамазов та Путін

Зазначимо, що "Брати Карамазови" від початку війни не коментували події в Україні. А свою офіційну сторінку у Facebook перестали вести ще у жовтні 2021 року. В одній із публічних заяв лідер "ДДТ" Юрій Шевчук згадав, що коли розпочалася війна Олег Карамазов був у Києві. Проте, де він та його колеги з рок-гурту зараз, невідомо.

Раніше "Телеграф" розповідав, що Михайло Поплавський платить родичам за хлопчиків. У сім’ї легенди поповнення, як виглядають його онуки та син.