Висміював українську мову, підтримав анексію Криму і виїхав: де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв і що говорить про війну

Читати російською
Автор
Новина оновлена 24 вересня 2024, 14:29

З початку війни артист разом із сім’єю виїхав з України

Далекого 1991 року одеський театр "Маски" представив гумористичний серіал "Маски-шоу", який став культовим в українській культурі. А незмінним учасником цього шоу, а також засновником та режисером проекту був Георгій Делієв. Як виявилося, актор і зараз продовжує займатися творчістю, проте його позиція щодо України не дуже однозначна. А за його плечима багато скандалів.

"Телеграф" вирішив з’ясувати, де зараз Георгій Делієв, чим він займається і як виглядає у свої 64 роки.

Георгій Делієв — що про нього відомо

Георгій Делієв народився у Херсоні, а дитинство провів у Новій Каховці. У студентські роки він пов’язав своє життя з Одесою, де спочатку навчався, а згодом працював. У багатьох ім’я Георгія Делієва асоціюється неодмінно з "Маски-шоу", він був справжньою зіркою на той час. А взагалі за своє життя зробив гарну кар’єру актора театру та кіно. Не обійшлося без скандалів.

Перший серйозний скандал у творчій біографії Делієва стався у 2006 році, коли він випустив сатиричний кліп "Рідна мова", в якому іронізував над українською мовою та "насильницькою" українізацією. У цьому кліпі він невтішно згадав і тодішнього президента України Віктора Ющенка. За цей кліп Делієва звинуватили в українофобії.

Примітно, що саме за Ющенка у 2009 році Георгій Делієв отримав звання Народного артиста України. А вже 2011 року актор потрапив до списку топ-10 українофобів за версією журналу "Український тиждень".

Ще кілька скандалів навколо персони Георгія Делієва пов’язані з його неоднозначною позицією щодо анексії Криму та окупації частини Донбасу. Як він казав на той час, у тому, що Крим став російським "ніхто не винен", при цьому у своїх заявах він легітимізував так званий референдум.

"Правильно, якщо люди так вирішили. Я сумніваюся, що там 97 відсотків "за", але, напевно, була більшість. Однозначно сказати, правильно це чи ні, не можна", — говорив тоді Георгій Делієв.

А за рік до повномасштабного вторгнення Росії в Україну артист висловив думку, що Україну не можна розглядати як самостійну державу.

"Україну зараз не можна розглядати як самостійну державу. Вона живе за правилами світових ігор, умов яких ми не знаємо", — говорив Делієв.

Де зараз Георгій Делієв і чим він займається

У лютому 2022 року, коли почалася повномасштабна війна, Георгій Делієв із сім’єю виїхав до Франції. На той момент йому було вже 62 роки, тож він безперешкодно перетнув кордон. На його сторінці у Facebook немає жодного слова про війну в Україні, і він продовжує писати свої пости російською мовою. У перші дні артист публікував у соцмережах лише ікони та молитви, а також просив про мир, не називаючи РФ агресором та не показуючи кадри російських ударів по українських містах.

Зараз Георгій Делієв, судячи з його соцмереж, живе у Парижі та продовжує займатися творчістю. У березні 2024 року він взяв участь у міжнародному форумі, організованому на підтримку України. Також з його соцмереж можна дізнатися, що він займається малюванням.

Раніше "Телеграф" розповідав, що відомо про Карину Андоленка, яка знялася у серіалі про окупацію Криму. Мовчить про війну, доки її рідний Харків обстрілюють.