Топ-10 порад, як зробити вашу сторінку Instagram цікавішою

Автор
1149
Топ-10 порад, як зробити вашу сторінку Instagram цікавішою

Як робити гарні фото в Інстаграм, доклавши лише мінімальні зусилля та знання.

У кожного в Інстаграм-підписках є такі люди, в яких що не фотка, то хоч на робочий стіл став. І головне — всі вони зроблені на смартфон, без використання професійної техніки. Здається, це якась магія. Насправді, тут працює принцип Паретто — 20% зусиль дають 80% результату. Розповідаємо, як робити гарні фото в Інстаграм, доклавши лише мінімальні зусилля та знання.

Instagram запустився у далекому 2009 році та змінив усе. Ніколи до того камера у смартфоні не розглядалася як щось важливе. А сьогодні покупець може переплатити сотні зароблених баксів просто за ліпшу камеру, ніж у дешевшої моделі, щоб робити класні фотографії в Інстаграм.

Проте, що не змінилося відтоді, так це головне правило фотографії: важливіша не камера, а той чи та, хто її тримає. Всі сучасні смартфони дозволяють фотографувати класно. Ба більше, для того, щоб дивувати друзів знімками в Інстаграмі або хоча б просто зберігати світлі миті з життя у нормальній якості, не потрібно завершувати якісь дорогі курси чи купувати смартфон за $1000. Достатньо пам’ятати десять дуже простих речей.

1. Фокусуйтеся на світлі

Дуже простий принцип, який зберіг не одну тисячу яскравих моментів. Намагайтеся фокусувати ваш кадр на найбільш світлому місці. Наприклад, якщо ви робите фото компанії друзів на пляжі, фокусуйтеся не на людях, яких ви хочете сфотографувати, а на небі чи навіть на сонці. Змінити фокус фото можна натисненням на відповідному місці на екрані смартфона.

Не переймайтеся, якщо люди на фото вийшли затемненими. Головне — ви зберегли всю композицію, а яскравість та контрастність можна «підтягнути» під час обробки просто в Інстаграмі чи іншому мобільному редакторі. А от якщо ви зробили засвітлене фото, скоріше за все, ситуація безнадійна.

До речі, загалом для фотографії на відкритому повітрі ідеальні часові рамки — це ранок або вечір. Сонце не дуже сильно світить і легше знайти місце для знімка. Звертайте увагу на те, як падає світло, які тіні воно віддає та чи не засвітлює воно знімок.

2. Протріть камеру

Розуміємо, звучить смішно. Проте, зазвичай ми не приділяємо уваги станові нашої камери — достатньо того, що вона працює. Якщо ж ви хочете робити дійсно гарні фотографії в Інстаграм, краще тримати лінзи камери у чистоті.

Достатньо протерти серветкою або одягом — зміни будуть одразу відчутні. Вночі з чистим склом світло не буде розпливатися. Вдень — кольори стануть більш насиченими. У будь-якому випадку кадр вийде більш чітким.

3. Краще підійти, аніж використовувати наближення (зум)

Так, цілком імовірно, що виробник вашого смартфона побудував цілу маркетингову кампанію навколо зума камери (і заодно накинув сотню баксів до цінника). Проте, навіть найкращий оптичний зум погіршує якість фото, не кажемо вже про цифровий.

Якщо об’єкт чи людина знаходиться на непринциповій відстані, краще все ж зробити кілька кроків назустріч заради більш чіткого та деталізованого знімка.

4. Спалахом можна скористатися не лише в темряві

Відомо, що фотографувати проти світла — погана ідея, але якщо вже так вийшло, що вам доводиться робити такий кадр, увімкніть спалах. Він підсвітить силуети, тож ви отримаєте гарну, детальну композицію.

А ось у закритому середовищі з поганим освітленням спалах краще не використовувати, адже тоді все, що не потрапить до освітленої ділянки, просто не відобразиться на фото. Краще зробити підсвічування за допомогою ліхтарика з іншого телефону, так кадр буде більш повноцінним та деталізованим.

5. Увімкніть режим HDR

Майже у кожному сучасному смартфоні, будь-то айфон чи смартфон на Android, присутній режим зйомки HDR. Його можна увімкнути у налаштуваннях вашого пристрою або просто з інтерфейсу камери.

Особливість цього режиму в тому, що він майже непомітно для вас робить одразу декілька фото, а потім «складає» кадри разом. Таким чином, результат виходить більш чітким та яскравим. Рекомендуємо використовувати цей режим для пейзажів та фотографій, де ви б хотіли приділити увагу деталям.

6. Увімкніть сітку

«Горизонт завалено» — ви точно чули цю фразу або навіть знаєте, що вона означає. Це коли композиція відверто нахилена відносно горизонтальної осі, і це не можна виправдати художнім задумом — лише поганим окоміром фотографа.

Якщо ваше око поки не звикло інтуїтивно вгадувати лінію горизонту, просто увімкніть спеціальну сітку в налаштуваннях камери вашого смартфона — деякі камери навіть дозволяють змінювати частоту цієї сітки, роблячи її більш щільною і дозволяючи орієнтуватися до більшої кількості ліній у кадрі.

Примірюйте ваш кадр до сітки — тоді не доведеться червоніти перед друзями за завалені горизонти.

7. Зробіть, врешті, зусилля

Як не крути, але для того, щоб ваші фотографії в Інстаграм дивували та надихали, варто все ж хоч трохи постаратися та докласти трохи фантазії.

Намагайтеся знімати так, щоб об’єкти у вас були і на передньому, і на задньому плані. А в ідеалі — ще й посередині. Будь-який пейзаж лише виграє, якщо перед ним на знімку буде мальовнича деталь: порослий мохом камінь, квітучий кущ або навіть банальний пеньок.

«Мертвий» кадр легко оживити, якщо поставити на передній план людину. Наявність персонажа додасть до знімка історію, зробить його цікавішим.

А якщо фотографують вас, не обов’язково дивитися прямо в камеру і натягнуто посміхатися. Навпаки, краще стояти спиною, кудись іти або щось робити, ігноруючи зйомку.

8. Знайдіть спеціальні застосунки

Постобробкою фотографій займається більшість навіть професійних фотографів, а для того, щоб отримати гарні фотографії в Інстаграм зі смартфона, це точно необхідно. Як не крути, але деякі налаштування оптики на смартфоні просто недоступні, що в будь-якому разі обмежує його можливості порівняно з камерами за кілька тисяч доларів.

Проте, це можна компенсувати програмами постобробки, яких існує безліч на обидві системи — як Android, так і iOS. Ми рекомендуємо кілька з тих, які використовуємо самі, але також радимо пошукати й інші застосунки.

VCSOcam — дає дуже багато різних фільтрів для фото, також можна зробити свій і зберегти його. Доступно для смартфонів Apple та Android. Безкоштовна програма, додаткові можливості — за $0.99.

Snapseed — дуже зручний застосунок від Google для загальних налаштувань фото, також є легка інструкця щодо обробки фото. Доступно для iOS та Android. Повністю безкоштовна програма, не містить додаткових покупок.

Darkroom — програма для загальної обробки фото, дуже допомагає налаштувати світло та тіні. Доступно для яблучних смартфонів та Android. Безкоштовна програма, додаткові можливості — від $1.99 до $19.99.

PicsArt — застосунок для візуальної обробки фото. Тут ви можете додати надписи, накласти фото на фото або зробити коллаж. Доступно для Apple та Android. Безкоштовна програма, додаткові можливості — від $0.99 до $5.99.

Adobe Lightroom — одна з найкращих програм у цій ніші. У застосунку ви знайдете режим смарт-обробки та різні посібники з порадами як взагалі краще фотографувати. Доступно для Apple та Android. Безкоштовна програма, додаткові можливості — від $4.99 до $9.99.

9. Втім, не треба покладатися лише на програмні алгоритми

Так, деякі фотографи кажуть, що будь-який кадр можна зробити хорошим, якщо його добре обробити. Проте, надмірна обробка — це також погано. Намагайтеся робити кольори природними, щоби налаштуваннями лише компенсувати недоліки камери, а не перетворювати кадр на кислотне жахіття.

Звісно, якщо це не ваша творча задумка, але тоді, скоріше за все, вам узагалі не потрібна ця стаття. В іншому випадку, ваші фотографії в Інстаграм мають виглядати, принаймні, реалістично.

10. Експериментуйте!

Лише за допомогою експерименту та виходу за рамки звичних композицій у вас є шанси зробити незвичайний, яскравий кадр, що запам’ятовується, і зібрати багато лайків. Знімайте з автомобіля, що їде, від землі, знімайте близько від поверхні води, знімайте під час дощу, через стакан з водою, міняйте баланс білого — робіть, що завгодно.

Стрічка Instagram поверне свій хронологічний вигляд

Зрештою, навіть великі фотографи часто зізнаються, що їхні найкращі кадри вийшли випадково.