Владислав Осадчий: Навіщо інвестувати підприємцю

Читать на русском
Автор
Як стати успішним бізнесменом Новина оновлена 27 вересня 2022, 15:26
Як стати успішним бізнесменом

Відомий економіст, ліцензований фінансовий консультант Владислав Осадчий дав свій рецепт, як стати успішним бізнесменом і залишатися на гребені хвилі тривалий час

Реальна історія із життя. Розговорилися з одним бізнесменом про інвестиції:

– Яку прибутковість можна отримати на фондовому ринку?

- 10-15% у валюті на рік

- Щооо? ! Навіщо мені це, краще запущу новий бізнес, який принесе мені 100% річних!

Що я тут можу сказати? Я сам бізнесмен. Аргументи досить серйозні! 100% на рік це дуже присвійна прибутковість!

Однак, щоб отримати такий прибуток, власники успішних компаній весь дохід вкладають назад у власний бізнес і отримати реальну готівку, вони можуть тільки продавши бізнес або вилучаючи звідти прибуток тим самим зупиняючи його подальший розвиток.

Бізнес є тією самою інвестицією, дохідність якого обмежена лише вашими талантами та можливостями. А ось ризики у бізнесі іноді сягають 100%. Адже лише 1% бізнесів доживає до своїх 6 років!

Давайте розберемо нюанси таких інвестицій:

1. Час

Будь-який бізнес вимагає часу і, якщо ви підприємець вам це добре відомо. 24/7 ви тільки й робите що розвиваєте свій бізнес, о 2 годині ночі став конвеєр, зупинилося виробництво, не встигнете виконати замовлення до ранку, потрібно їхати вирішувати питання.

Бізнес працюватиме як годинник, якщо тільки правильно налаштований менеджмент у компанії. А це вдається далеко не всім і не відразу.

2. Відсутність диверсифікації.

Ви повністю вкладаєтеся в один актив. І якщо він прогорить, ви прогорите разом із ним. Якби у 2019 році я вам сказав, що всі ресторани незабаром будуть закриті, мені б ніхто не повірив!

А 2020 року вони всі миттєво закрилися. Після пандемії я пройшовся вулицями маленького провінційного міста і практично на кожному вікні висіла табличка «Здається в оренду», 70% усіх цих бізнесів не змогли пережити навіть першу хвилю пандемії.

І це стосується не лише ресторанів, багато бізнесів закрилися.

Готуйте сани влітку

Не варто зволікати з інвестиціями. Навіть якщо зараз бізнес успішний і йому нічого не загрожує, використовуйте цей час, вкладайте частину доходу в інвестиції. Сьогодні необхідно дбати про своє завтра, диверсифікувати ризики, створити пасивний дохід, щоб Ви могли у будь-якій ситуації подбати про свою сім'ю.

Владислав Осадчий – переможець номінації «Фінансовий консультант 2021 року». Владислав брав участь у розробці державної стратегії розвитку фінансової грамотності в Україні, є автором 4 книг та 28 наукових статей, присвячених фінансовій грамотності.