Більше піару влади, ніж обігріву, - ЗМІ провели розслідування щодо "пунктів незламності"

Читать на русском
Автор
1969
"Пункт незламності"
"Пункт незламності". Фото Колаж

Щозими в Україні відкривались пункти обігріву, просто тоді для них не вигадували гучної назви

"Пункти незламності" — не нова ідея, а просто гучна назва традиційних пунктів обігріву, які в Україні відкривали щозими. Але зараз "під ідею Банкової" місцева влада змушена витрачати великі кошти з місцевих бюджетів. До того ж реалізація цього проєкту супроводжується нецільовими витратами. Про це йдеться у журналістському розслідуванні видання "Главком" під назвою "Пункти незламного піару. Що відбувається за кулісами гучної ініціативи президента".

"На перший погляд, ідея дійсно потрібна і актуальна. З одного боку, це – можливість для менш захищених людей, переселенців з окупованих територій, пережити надважку зиму у прийнятних умовах, із розумінням, що у критичний момент є місце, де вони можуть отримати допомогу. Та з іншого, по суті, нічого нового на Банковій не вигадали, щозими в Україні відкривались пункти обігріву, просто тоді для них не вигадали гучної назви. До того ж при реалізації цього проєкту спостерігаються перекоси, які ставлять під сумнів початкові добрі наміри", — йдеться у публікації.

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко у ролику про "пункти незламності"

Як розповів "Главкому" топпосадовець однієї з облдержадміністрацій на Заході країни, все фінансування повісили на місцеві бюджети, бізнес та волонтерів. Жодної спеціальної державної програми під це не передбачається. А за словами заступника мера одного з міст, далеко не всі вимоги Банкової щодо "пунктів незламності" економічно обґрунтовані.

Одіозний нардеп СН Микола Тищенко влаштував перформанс біля "пункту незламності" в Києві

Також журналісти з’ясували, що Хмельницька ОДА планує витратити майже 80 тис. грн. на рекламу цих пунктів – 49,6 тис. грн. на брошури про них і 28,8 тис. грн. на банери.

Голова фракції СН Давид Арахамія біля "пункту незламності"

Крім того, багато "пунктів незламності" заплановані там, де вони зовсім не потрібні.

"Важливо розмежовувати поняття піару та турботи за людей. Для чого організовувати пункти незламності у громадах, які за своєю суттю є звичайними селами? Хіба хтось у селі піде до школи грітися? Люди у власних домівках розпалять грубки та котли, які працюють без електроенергії, і переживуть холоди. При цьому на рівні центральної влади стоїть чітке завдання – відкривати "Пункти незламності" у таких громадах", – поскаржився один із заступників міського голови.