’’Батьківщину-мати’’ у Києві декомунізують цього року

Читать на русском
Автор
’’Батьківщину-мати’’ у Києві декомунізують цього року Новина оновлена 06 травня 2023, 17:55

Протягом 2016 року зі скульптури "Батьківщина-мати" демонтують радянську символіку.

Фахівці демонтують радянську символіку — зі скульптури "Батьківщина-мати" у Києві протягом 2016 року, повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у коментарі до інтернет-видання "44.ua".

"Мені важко сказати саме коли. Це питання ще не вирішене на інженерному рівні. Але, я впевнений, що демонтаж відбудеться точно. І воно має бути у 2016 році", — цитує видання В.Вятровича.

Як повідомлялося, 20 січня 2016 року В.В’ятрович повідомив, що зі щита монумента-скульптури "Батьківщина-мати" у Києві буде демонтовано герб СРСР. "Зі щитом, але без "совка" на ньому. Герб СРСР буде усунений зі щита скульптури "Батьківщина-мати"", — написав він на своїй сторінці у Facebook у середу.

Монумент-скульптура "Батьківщина-мати" встановлений у Києві на високому правому березі Дніпра. В одній руці статуя тримає 16-метровий меч вагою 9т, в іншій — щит розміром 13×8м з гербом СРСР (вагою 13т). Належить до "Музею історії України у Другій світовій війні". 1981 року у День Перемоги комплекс відкривав генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв.