СБУ повідомила про підозру членам міжнародного злочинного угруповання

Читать на русском
Автор
СБУ повідомила про підозру членам міжнародного злочинного угруповання Новина оновлена 25 березня 2024, 18:49

Слідчі СБУ за результатами розслідування кримінального провадження оголосили про підозру дев’яти членам організованого угруповання у скоєнні злочинів.

Слідчі Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури повідомили про підозру 9 членам міжнародного злочинного угруповання, у тому числі 3 росіянам, які підозрюються у умисному знищенні цілісного виробничого комплексу Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК) на користь конкурентів із Росії.

[news_post id=’3577922’ name=’’ img=’’ align=’left’]

"Єдиний в Україні виробник первинного алюмінію з 2006 року цілеспрямовано знищувався на користь російських виробників металу. Для реалізації махінації у 2006-2008 роках замовники сформували організовану групу з представників російської компанії "РусАл", колишнього керівництва комбінату, українських" йдеться у повідомленні СБУ на її сайті у вівторок.

Як повідомило агентство інформоване джерело в СБУ, серед підозрюваних — співвласник "РусАл", відомий російський бізнесмен Олег Дерипаска.

Відомство уточнює, що спочатку афілійовані з російськими бізнесменами структури придбали контрольний пакет акцій ЗАлК, а згодом під керівництвом російських кураторів забезпечили знищення його основних виробничих потужностей. У 2009 році вони, зокрема, зупинили рудотермічні печі та основні виробничі ділянки електролізного виробництва, що призвело до пошкодження та подальшого повного знищення обладнання, зазначає СБУ.

Українські правоохоронці додають, що за два роки учасники угруповання забезпечили передачу дочірнього підприємства ЗАлКу – Глухівського кар’єра кварцитів – компаніям, афілійованим з ОК "РусАл", а перед поверненням комбінату державі у 2015 році за грубі порушення приватизаційних зобов’язань активізували знищення підприємства.

"Вони, зокрема, здійснили розконсервацію та ліквідацію основних фондів ЗАлКу, що призвело до руйнування завершеного циклу виробництва кінцевої продукції підприємства. Для остаточного знищення стратегічного комбінату зловмисники демонтували та вивезли з території цінне обладнання, а ліквідне обладнання цеху алюмінієвої катанки передали компанії, підконтрольній бізнес-структурам", — йдеться у релізі СБУ.

Відповідно до нього, на думку експертів, внаслідок злочинних дій державі завдано збитків на суму понад $39 млн і більше 100 млн грн.

Слідчі СБУ за результатами розслідування кримінального провадження оголосили про підозру дев’яти членам організованого угруповання у скоєнні злочинів, передбачених статтями 113, 191, 255 та 364 Кримінального кодексу України.

"Один із фігурантів справи утримується під вартою, колишній директор заводу — під особистим зобов’язанням, серед підозрюваних троє громадян Росії. Слідство триває", — зазначає спецслужба.

Джерело в СБУ уточнило, що серед підозрюваних також екс-керівник ЗАлК Іван Ліщук, засновник ТОВ "Євромаш" та ТОВ "Дніпроінмет" В.Сірко, двоє громадян Кіпру.

У спецслужбі стверджують, зокрема, що в 2014-2015 роках представники "РусАлу" через рішення наглядової ради ЗАлК вивели з експлуатації, демонтували та реалізували за ціною, яка була майже вдвічі нижчою від ціни металобрухту, обладнання електролізного цеху комбінату, а отримані кошти в повному обсязі перевели на рахунки іноземних компаній, контрольованих "Русал".

Крім того, у період 2009-2014 років під керівництвом Олексія Арнаутова, який займає зараз посаду директора з нових проектів "РусАл", як куратора ЗАлК від "РусАл", було зупинено та знищено комплекс з виробництва глинозему, додали в СБУ.

За її даними, наразі представники "РусАл" у судовому порядку ініціювали визнання заборгованості "ЗАлК" у сумі близько $174 млн перед контрольованими російською компанією офшорами Judson Trading Limited та Velbay Holdings Limited, яку в СБУ вважають фіктивною.

У СБУ вказали, що результати розслідування стали підставами для запровадження президентом України наприкінці квітня цього року санкцій стосовно ОК "РусАл", Judson Trading Limited, А.Арнаутова, кіпріота Христодоулоу Стеліоса, членів наглядової ради ЗАлК Сергія Черневського та Яни Тихон. громадяни РФ).

Приватизація ЗАлКу відбулася 2004 року, коли покупцем зазначеного пакету стала російська група "СУАЛ". У 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК "РусАл", створеної при злитті алюмінієвих та глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛа" та швейцарського трейдера Glencore.

У багаторічних судових позовах українські суди винесли вердикт про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ЗАлКу та повернення цього пакету у державну власність. На виконання цього рішення акції було передано Фонду держмайна лише у червні 2015 року. Наразі ФДМ готує цей пакет до повторної приватизації, визнаючи великі складнощі з його продажем через створений екс-власником комбінат великий борг перед самим собою.

У свою чергу, "дочки" "РусАла" Emergofin BV та Velbay Holdings Ltd. після програшу в українських судах 25 жовтня 2016 року звернулися до Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів із запитом щодо початку арбітражного процесу проти України, подавши вимогу щодо компенсації інвестицій у ЗАлК.

За даними підприємства на кінець 2016 року, у власності ФДМ перебуває 68,00949% акцій ПАТ "ЗАлК", у компанії Velbay Holding Ltd. — 29,53629% акцій.

Російській компанії в Україні належить також Миколаївський глиноземний завод (НГЗ).

Раніше ЗАлК випускав близько 100 тис. тонн алюмінію на рік та був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію. Зокрема, 2007 року було випущено 112 тис. тонн алюмінію, 2008-го — 112,847 тис. тонн, а 2009-го вже близько 50 тис. тонн, 2010 року — 25 тис. тонн.