Власник танкера не зможе підняти Delfi до 25 червня

Автор
528
Власник танкера не зможе підняти Delfi до 25 червня

Голова Одеської облдержадміністрації Максим Куций поінформував міністра інфраструктури Владислава Криклія, що власник танкера Delfi, що затонув торік поряд з міським пляжем, неспроможний підняти судно і прибрати його з акваторії порту. Про це Куций заявив на брифінгу 22 червня.

"Сьогодні вранці я спілкувався з міністром Владиславом Криклієм щодо ситуації з підняття танкера з мілини. В тому числі поінформував його, що судновласник, на мою думку, неспроможний у строк до 25 червня прибрати танкер з міського пляжу. Тому Адміністрації морських портів України належить визначитись: буде продовжено термін судновласнику для виконання цих робіт, чи АМПУ візьметься, врешті-решт, власними силами прибрати танкер з мілини. Я вважаю, що АМПУ має необхідні повноваження для цього і повинна взяти на себе відповідальність за підняття судна, причому вирішити це питання у найкоротший термін", - зазначив очільник ОДА.

За словами Куцого, судновласник досі запевняє, що виконає свої зобов'язання. Для цього він має завести повітряні балони у пустоти танкера, щоб забезпечити плавучість Delfi. Але часу для виконання повного обсягу робіт, відповідно до погодженого плану, залишилось обмаль - лише три дні.

Очільник ОДА нагадав, що напередодні фахівці АМПУ та Держекоінспекції зафіксували витік нафтопродуктів у море з танкера та відновили цілісність плавучих бонових загороджень довкола судна, через пошкодження яких було забруднено акваторію порту. Наразі інспектори Держекоінспекції визначають розмір збитків, завданих довкіллю з вини власника танкера, щоб отримати відшкодування через суд.

Як повідомлялося, у ніч на 22 листопада 2019 року штормові хвилі зірвали з якоря танкер Delfi, що перебував в акваторії порту Південний. Поряд з узбережжям Одеси танкер ліг на мілину. 22 листопада членів екіпажу евакуювали і госпіталізували. З корпуса танкера, що зазнав пошкоджень при зіткненні з хвилеломом, стали витікати нафтопродукти.

Експерти Державної служби морського та річкового транспорту України вважають основними причинами аварії порушення з боку судновласника і капітана судна, неготовність екіпажу діяти в складних погодних умовах та обмежену кількість на судні палива.

17 червня на нараді в ОДА за участю представників АМПУ та судновласника очільник області нагадав, що розпочався туристичний сезон і запропонував прибрати затонулий танкер з міського пляжу до 25 червня. У разі зриву терміну до ліквідаційних робіт мають приступити фахівці Одеського філіалу Адміністрації морських портів України.