Міністр освіти: Ситуація з фінансуванням ПТУ кризова

Читать на русском
Автор
Міністр освіти: Ситуація з фінансуванням ПТУ кризова Новина оновлена 08 серпня 2023, 10:09

Міністр освіти Лілія Гриневич розповіла про кризову ситуацію у фінансуванні ПТУ, особливо у регіонах.

Ситуація із фінансуванням профтехосвіти в Україні є кризовою, вважає міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє ВВС.

На її думку, це пов’язано з тим, що малі міста не можуть фінансувати систему ПТУ зі своїх бюджетів.

"Зараз до кінця цього року ми маємо зберегти систему професійно-технічної освіти, не руйнувати її та виробити плани регіонального розвитку цієї освіти, щоб зрозуміти, що для регіону справді потрібно", — сказала міністр.

За її словами, ця криза має бути використана для того, щоб змінилася профтехосвіта, "тому роботодавці довірятимуть цій системі тільки тоді, коли знатимуть, що вона випускає фахівців, які одразу можуть розпочати роботу і успішно працювати".

Л.Гриневич не відкидає можливості об’єднання деяких ПТУ.

Нагадаємо, схожий підхід Міносвіти застосовує до сільських шкіл, що, проте, добре цю ідею сприймають не всі.

Напівпорожні чи й майже зовсім порожні класи – до вересня ця ситуація має зникнути з українських шкіл. В педагогів та громад залишається кілька місяців, щоб провести так звану оптимізацію.

Її суть зводиться до закриття одних та розширення інших шкіл, які називають опорними.

Здебільшого це стосується шкіл у селах, де, за статистикою, учнів у пострадянський час поменшало на чверть, а мережа досі залишалася незмінною.

Ще минулого року парламент ухвалив закон, згідно з яким школа з вересня не отримає грошей із бюджету, якщо в ній навчаються менше ніж 25 учнів (крім початкових шкіл). Нині таких шкіл в Україні – 5%.