У Польщі сказали, коли зможуть відновити пам’ятник у Грушовичах

Читать на русском
Автор
У Польщі сказали, коли зможуть відновити пам’ятник у Грушовичах Новина оновлена 19 вересня 2024, 17:00

У Польщі заявили, що можуть поновити пам’ятник у Грушовичах після розкопок.

Могилу воїнів УПА можуть упорядкувати на цвинтарі у польському селі Грушовичі після проведення відповідних археологічних досліджень та підтвердження, що тут дійсно є останки українців. Про це йдеться у заяві на сайті Інституту національної пам’яті Польщі (UIPN), повідомляє Європейська правда.

"Польська сторона неодноразово підкреслювала у листуванні з українськими партнерами, що існуючий з 1994 року об’єкт на цвинтарі у Грушовичах має бути знесений для проведення археологічних робіт та підтвердження наявності людських останків під пам’ятником, про що повідомляли нам представники української меншини у Польщі", — йдеться у заяві.

Інститут повідомив, що не сприймає аргументів української сторони про те, що у 90-х роках минулого століття у законодавчому полі Польщі існувала "правова порожнеча" щодо процедури встановлення пам’ятників.

"У разі підтвердження останків під пам’ятником могила може бути упорядкована Міжвідомчою комісією у співпраці з польською стороною і підлягатиме юридичному захисту з боку польської держави. Ми й надалі підтримуємо свою позицію в цьому питанні і готові допомогти українській стороні", — наголошується у заяві.

Інститут також зазначає, що "зі здивуванням сприйняв інформацію Українського інституту національної пам’яті, що у відповідь на демонтаж пам’ятника у Грушовичах українська сторона призупинить легалізацію польських меморіальних об’єктів на території України".

Нагадаємо, 26 квітня у селі Грушовичі у Підкарпатському воєводстві розібрали пам’ятник воїнам УПА, який до цього вже оскверняли вандали.

У МЗС України назвали демонтаж пам’ятника провокацією.