Свято Маковія 2019: що можна і що не можна робити на Медовий спас

Автор
Свято Маковія 2019: що можна і що не можна робити на Медовий спас

Успенський піст, проведений за всіма правилами, дарує нове життя, дозволяючи зняти з себе "тягар минулого".

Піст - не розплата за гріхи, а милість, послана Господом, щоб провести з Ним дні молитви і аскези.

Щоб Успенський піст 2019 року відбувся з користю для душі і тіла, православній людині треба підійти до його організації з усією відповідальністю. Особливо це стосується початківців православних, які тільки знайшли Господа і ще не мають досвіду утримання. На жаль, але часто можна зустріти таке, коли від незнання люди звалюють на себе непомірну ношу, після чого розчаровуються і в пості, і в православ'ї. Таке відбувається через недосвідченість і незнання того, що можна і що не можна робити в піст.

Що можна робити, або 5 головних правил Успенського посту

1. Прийняття. В першу чергу потрібно ознайомитися з передісторією поста і зрозуміти, що починати шлях очищення ніколи не пізно. Коли людина звикає бути частиною церкви, обмеження поста перестають обтяжувати, життя наповнюється світлом і радістю.

2. Молитва. Важливе значення в Успенський піст знаходить молитва - як домашня, так і храмова. В особливі дні церкви наповнюються світлими богослужіннями. Пристрасні покаянні молитви не залишать байдужими жодного святого, особливо якщо мова йде про Богородицю. Тому з 14 по 27 серпня 2019 року намагайтеся ходити до церкви якомога частіше.

Молитва необхідна віруючим для очищення від гріховності, зміцнення віри. Молитися слід навіть перед кожним прийомом їжі. Священнослужителі радять читати молитву "Отче наш", передану самим Христом. Будь-яку молитву можна продовжити своїми словами, головне, щоб вони йшли від чистого серця.

3. Смирення. Під час двотижневого утримання важливо дотримуватися особливої обережності в прояві своїх емоцій, щоб зберегти життя тихої і щасливою, а серце добрим і відкритим для Господа. Праведна, лагідна Преподобна Богородиця являє собою приклад істинної любові і смиренності. Вона показала, що слова, які виходять з вуст, покликані славити Бога, допомагаючи з Його допомогою рідним і близьким.

4. Міра. Важливо правильно визначити міру посту. Якщо ви тільки робите перші кроки, не варто починати пост за всією суворістю статуту. Зайве завзяття не менше згубно, ніж повне зречення. Визначитися з заходом допоможе священик або більш досвідчені православні люди. Організація пісного раціону і дозвілля - це завдання тих, хто його дотримується. Тому якщо хтось із вашої родини не постить - не потрібно їх примушувати слідувати своєму прикладу. Людина тільки злюбить пост і все, що з ним пов'язано.

5. Турбота про ближніх. Господь вчив нас піклуватися про ближніх, творити добро і бути добрішими один до одного. Про все це слід пам'ятати. Богоугодні справи встають на чільне місце в такі дні. Також пам'ятайте: якщо у вашій родині існують які-небудь традиції спільних вечорів - не порушуйте їх, якщо вони важливі для ваших улюблених. Наприклад, якщо прийнято дивитися добрі фільми по вихідним, грати в настільні ігри - заради любові до ближніх можна залишити такі традиції.

Успенський піст: що робити не можна

1. Марнослів'я. Не тільки гнів, злість і роздратування, але і словоблуддя вважається гріхом. Людина великого гніву мову - суще зло, яке найскладніше перемогти. Редакція сайту dailyhoro.ru радить більше часу проводити біля ікон Богородиці, що допомагають концентруватися на змісті поста і з'єднання з Богом. Ваші слова повинні бути відгомонами послань Господа. Через Біблію нам було попередження: сказані слова в неробстві понесуть відповідь в Судний день.

2. Свавілля. Не має рації той, хто під час посту живе по своїй волі. Всі ми в руках Господа, а він вимагає від нас очищення в дні говіння. Православні не зупиняються тільки на обмеження в їжі. Обмежується перегляд телевізора, використання інтернету, спілкування в соціальних мережах. Недоречно в пост розважальні заходи, які з легкістю можна перенести на час, коли пісні дні закінчаться.

3. Шкода здоров'ю. Пост ні в якому разі не повинен завдати шкоди вашому здоров'ю. Якщо з якихось медичних причин вам необхідно повноцінно харчуватися - дотримуйтесь вказівок лікаря.

Часто зустрічаються люди, які нібито дотримуються посту, але при цьому не ходять в церкви, чи не приступають до Таїнств, не мають поняття про сенс посту. Такий піст - не що інше, як дієта, що не несе ніякої користі. Обмеження в їжі потрібні лише для того, щоб полегшити духовну роботу. Піст - час для піднесених цілей: читання Біблії, молитов, відвідування служб, допомоги ближнім. Тільки так душа очиститься від гріха і прийде благодать.