Коли Преображення Господнє 2019 - Яблучний Спас або Другий Спас

Автор
Коли Преображення Господнє 2019 - Яблучний Спас або Другий Спас

У 2019 святкування Преображення Господнє випадає на 19 серпня.

Це свято з церковного календаря є одним з найдавніших. Справа в тому, що перші згадки про нього датуються четвертим століттям. Преображення Господнє відзначається в розпал одного з найсуворіших постів в році - мова в даному випадку йде про Успенський піст.

Православний звичай відзначати Преображення Господнє був уже в 4 столітті. Але найімовірніше його відзначали і задовго до цього. Історичне ж свідчення святкування саме в 4 столітті отримано завдяки будівництву на горі Фавор храму на честь Преображення. Він був побудований рівноапостольної імператрицею Оленою. 

Преображення Господнє: історія свята, традиції 

Преображення (грец. Метаморфосіс, лат. Transfiguratio) буквально перекладається як "перетворення в інший вид" або "зміна форми". Повна назва свята - Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Це один з так званих дванадесятих свят, які догматично тісно пов'язані з подіями земного життя Господа Ісуса Христа і Богородиці і діляться на Кріпаки (присвячені Господу Преображення Господнє Ісусу Христу) і Богородичні (присвячені Божої Матері).

Традиція свята існувала вже в IV столітті, а, швидше за все, і раніше. Саме в IV столітті рівноапостольна імператриця Єлена побудувала на горі Фавор храм на честь Преображення. Фавор - це гора висотою 588 метрів, розташована в Ізраїлі, в 9 кілометрах на південний схід від міста Назарета. За переказами, саме на горі Фавор апостоли Петро, Яків та Іван побачили чудове Преображення Господнє. 

В даний час на вершині гори діють два монастирі, православний і католицький. Крім того, є згадки про це свято в повчаннях святих Єфрема Сирина і Іоанна Златоуста. З VII століття до нас дійшло слово на Преображення Господнє святого Андрія Критського. Події ці описані в Євангеліях, про них пишуть все євангелісти, крім апостола Іоанна. Під час молитви на горі Фавор три учня Ісуса Христа - Петро, Яків та Іван - побачили, як Учитель преобразився:

"А через шість день забирає Ісус Петра, Якова та Івана, брата його, і возвів їх на гору високу одних, і преобразився перед ними переобразився: обличчя Його, як сонце, а одежа Його стала біла, як світло (Мт 17: 1-2) ".

З'явилися два старозавітних пророки - Мойсей та Ілля - і розмовляли з Господом про Його близький я відійду. Їх осяяло хмара, і з нього пролунав голос: "Це Син Мій Улюблений, про Нього ж виявляли прихильність, Його слухайте". 

Святкуванням Преображення Господнього Церква урочисто сповідує і прославляє з'єднання Божества і людства в особі Ісуса Христа. Своїм Преображенням Господь благоволив оберегти Своїх учнів від зневіри і звів їх до вищого надії серед лих, які повинні були осягнути їх в світі. 

Ікона Преображення. Преображення Господнє - ікона з Святкового ряду православного іконостасу. Уже в VI столітті сюжет ікони став канонічним. Христа зображують у центрі, по обидва боки від Нього стоять пророки Мойсей та Ілля. Причому Мойсей на іконі найчастіше юний, а Ілля старий. Трохи нижче ми бачимо полеглих ниць апостолів. Білі одягу Спасителя сяють, світло ллється від лику і всієї Його фігури. Іконописці зображають Христа в ореолі круглої або овальної форми.