Чоловік з Івано-Франківська відкрив новий незвичний бізнес
- Автор
- Дата публікації
- Автор
![Чоловік з Івано-Франківська відкрив новий незвичний бізнес](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/f/83/5b6891f7-60db77754996850080e0b5f0c5a3283f.jpg?v=0101_1)
Фермер з міста Бурштин на Івано-Франківщині Ігор Філіпенко відкрив першу в Україні ферму з розведення півнів - каплунів.
Вони, на відміну від звичайних, ростуть більшими, мають солодкувате м'ясо і дуже цінуються рестораторами.
"Вирощуванням курей займаюсь з 90-х років. Працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, яка вирощувала бройлерів. Згодом зрозумів, що ця ніша зайнята і захотів відкрити щось своє, автентичне. Тоді згадав, що у Франції вирощують півнів- каплунів(кастрованих півнів)", - каже Ігор.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/8/1f/4c5e9fd2-933a705deeaa49d91684061b9ec501f8.jpg?v=0101_1)
Перших птахів розводив на власному подвір'ї. Згодом виграв гранд та отримав допомогу на розвиток ферми у сумі 200 тис. грн. На ці кошти закупив спеціальні пташники, автоматичні годівниці для птахів та поїлки і бойню для птиці. Окупність ферми - півтора року.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/2/67/5a7c0810-a604c30c94899ae5e34419fbf5507672.jpg?v=0101_1)
"Цей бізнес важко повторити, бо нема спеціалістів. Потрібен навик по оперуванню птахів, якого ніхто не вчить. Півнів каструю у 8 тижнів, коли птаха ще не товар і вже не курча. В момент операції, якщо рука не набита, втрачаєш до 60% поголів'я. За шість років добився, що відхід птиці становить 3%. У Французів — 20%. Другий момент — відгодівля птиці без хімії. Вони 150 днів мають відгуляти аби досягти певної ваги. По- суті за рік отримую одну партію птиці", - каже фермер.
Кілограм птиці коштує 170 гривень Продають її виключно цілою тушкою. Кожен півень доростає до ваги 4-5 кілограмів. Основні покупці птиці — ресторани. Черга з бажаючих записується на рік наперед.
"Особливість птиці і в структурі м'яса. У таких півнів з'являється жир між волокнами м'яса, який легко плавиться. При приготуванні грудка стає м'якою і соковитою, а м'ясо має солодкий присмак", - пояснює фермер.
Оновлено склад правління НафтогазуПтахів годує на 4 гривні на день, інакше справа стає нерентабельною. Торік почали робити хамон із лап півнів. В'ялиться таке м'ясо місяць і по смакових якостях він не гірше іспанського зі свинини.