Більшість українців вважають Зеленського двигуном реформ

Автор
Більшість українців вважають Зеленського двигуном реформ

Більшість громадян України вважають двигуном реформ президента Володимира Зеленського.

Більшість громадян України головним двигуном реформ вважають президента, заявляє директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна та підтверджує свої слова результатами загальнонаціонального дослідження, проведеного фондом спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 до 11 грудня 2019 р.

"Кого громадяни вважають двигуном реформ і кого гальмом реформ? Як ніколи основним двигуном реформ із великим розривом вважають президента - 60%, раніше президент також входив до двигунів, але поряд з іншими", - сказала Бекешкіна під час круглого столу "Чи стане 2020 рік роком успішних реформ?" в Києві в середу.

Згідно з дослідженням, презентованим під час круглого столу, основними двигунами реформ респонденти вважають уряд - 37%, парламентську фракцію "Слуга народу" - 30%, населення - 27%, громадські організації, волонтерів - 24%.

Київрада пропонує випробувати сенсорну кнопку для депутатів ВР

На думку респондентів, найбільше перешкоджають реформам олігархи (51%), бюрократія і чиновники (43%). 

Як зазначила Бекешкіна, порівняно з минулим роком у свідомості українців щодо двигунів реформ у країні відбулися суттєві зміни: різко зросли сподівання на президента (з 24% до 60%), і на більшість у Верховній Раді (з 10% до 30%).

Водночас значно зменшилася кількість опитаних, які вважають, що двигуном реформ є країни Заходу (з 25% до 12%), а також МВФ і Світовий банк (з 24% до 12%).

Партії отримали з бюджету країни майже пів мільряда гривень

Згідно з дослідженням, позитивно оцінюють роботу з реалізації необхідних реформ серед органів влади лише діяльність президента (60% позитивних оцінок, 25% - негативних), діяльність уряду оцінюють переважно негативно (45% негативних оцінок, 36% - позитивних), також як і діяльність Верховної Ради (50% негативних оцінок і 31% позитивних). 

За словами Бекешкіної, українські громадяни за рік стали більше вірити в реформи.

"Стан громадської думки громадян позитивний - зараз набагато більше, ніж рік тому громадян вірять в успіх реформ. Рік тому зовсім не вірили в успіх реформ 23%, наразі таких залишилося 13%. Більшість громадян, аж 80%, вважають, що Україна здатна подолати наявні труднощі", - сказала вона. 

Дослідження проводилося у всіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.