Яка історія Дня Святого Валентина

Автор
Яка історія Дня Святого Валентина

Валентинів день – мабуть, найромантичніше свято, що дарує прекрасний привід кожному по-особливому висловити почуття своїй другій половинці.

День святого Валентина вважається святом кохання та романтики, проте його походження здавна оповите різними таємницями та легендами. Коли святкують День всіх закоханих?

День святого Валентина (Валентинів день) або День всіх закоханих у багатьох країнах світу відзначається 14 лютого. У 2020 році свято припало на п'ятницю.

Це свято католицького походження, який названий іменем одного з двох ранньохристиянських мучеників з ім'ям Валентин. Вважається, що День святого Валентина існує вже понад 16 століть. Разом з тим, згідно з однією з гіпотез, День всіх закоханих може мати язичницькі корені.

Деякі вірять, що він походить від фестивалю еротизму, який називався Lupercalia на честь богині кохання Juno Februata і відзначався щорічно 15 лютого.

Хоча багато хто з істориків спростовують цей зв'язок. Активно святкувати День святого Валентина в різних країнах світу почали лише в XIX столітті.

Щороку 14 лютого закохані дарують одне одному «валентинки», влаштовують романтичні побачення, освідчуються та одружуються. Історія свята За легендою, історія свята бере свій початок у Стародавньому Римі з 269 року, коли Імператор Клавдій II заборонив молодим чоловікам одружуватися, щоб жінки не заважали забирати їх в армію. У зв'язку з цим молоді люди вінчалися таємно.

А допомагав їм у цій справі місцевий лікар і проповідник християнства святий Валентин. Він був справжнім романтиком: найбільше йому подобалося мирити людей, допомагати писати любовні листи та на прохання легіонерів дарувати квіти їхнім коханим.

Коли буде День студента-2020 в Україні

Але тривало це не довго, бо до імператора дійшли чутки про таємні вінчання, і Валентина кинули до в'язниці. Проповіднику оголосили, що його стратять вже на наступний день.

Його останнім бажанням стало прохання передати любовного листа коханій дівчині. Через два століття католицька церква канонізувала Валентина. А у 496 році Римський Папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.