Яцкін попросив Зеленського додати його до "списку обміну"

Автор
Яцкін попросив Зеленського додати його до "списку обміну"

Обвинувачений у шпигунстві кримчанин Яцкін попросив Зеленського додати його до "списку обміну".

Арештований за обвинуваченням у державній зраді житель Криму Іван Яцкін звернувся до президента України Володимира Зеленського про включення його до так званого списку обміну, повідомив його адвокат Микола Полозов. 

"Яцкін написав лист президенту України з проханням додати його до обмінного списку, і передав мені. Я прилетів до Києва і сьогодні подав до Офісу президента цю заяву", - сказав він.

Адвокат уточнив, що аналогічну заяву найближчим часом буде передано уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій.

У 10 містах країни уряд утеплить тисячу багатоповерхівок

За словами Полозова, питання про обмін ув'язненими наразі обговорюється керівництвом України та РФ. Однак, уточнив адвокат, хто потрапив у список, поки що не відомо.

Жителю Криму Яцкіну пред'явлено обвинувачення в державній зраді у формі шпигунства (ст. 275 КК РФ). Покарання за цим обвинуваченням передбачає від 12 до 20 років ув'язнення.

Свою провину він не визнає.

За словами адвоката, у його підзахисного два громадянства - російське та українське. 

У перший день роботи у додатку "Дія" авторизувались понад 300 тисяч осіб

За версією слідчих, Яцкін збирав у Криму та передавав владі України відомості, що становлять державну таємницю РФ.

Адвокат уточнив, що матеріали справи перебувають під грифом "секретно", у зв'язку з чим він не може розкривати подробиць обвинувачення і особистості свого підзахисного. Водночас захисник зазначив, що Яцкін є багатодітним батьком, а за родом діяльності "не має стосунку до військових".

Наразі Яцкін перебуває у СІЗО Москви "Лефортово". За словами захисника, він страждає на низку захворювань, "які потребують надання йому медичної допомоги, що в умовах російських СІЗО є абсолютно неприпустимою розкішшю".

Адвокат зазначив, що Яцкіна було затримано у Криму в середині жовтня 2019 року і етаповано до Москви. У грудні суд продовжив йому термін арешту до березня. За цим обвинуваченням Яцкіну загрожує до 20 років позбавлення волі.