Чому переводять годинник на літній та зимовий час

Автор
554
Чому переводять годинник на літній та зимовий час

Перехід годинників на літній час відбувається в останню неділю березня о 3 годині.

Вперше переводити годинник запропонували в 1784 році. Таке рішення ухвалив посол США у Франції Бенджамін Франклін з метою економії свічок. Проте винахід переходу саме на літній час приписують англійцю Вільяму Віллетту.

В Україні почали переводити годинник з 1981 року. Переведення годинників на літній час почали здійснювати згідно з постановою Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року № 509. "Про порядок обчислення часу на території України".

Переведення годинника на літній час здійснюється для того, щоб люди мали можливість швидше починати день та довше працювати. Переведення годинника на зимовий час відбувається через коротку світлову добу. Перехід на літній час дає можливість зекономити енергію. Зменшення часу влітку та збільшення взимку потрібне для того, щоб люди мали змогу довше працювати і менше використовувати штучне освітлення.

Вчені заявляють, що людський організм перехід на зимовий час переносить набагато легше, аніж літній. Відомо, що переведення годинників супроводжується зміною ритму життя.

Щоб легко перейти на літній час варто кожного дня, за тиждень до переведення годинника, лягати на 15 хвилин раніше, ніж зазвичай. Перед сном обов'язково провітрюйте приміщення і відкладіть гаджети за годину до сну. Щоб швидко заснути, не вживайте каву пізно ввечері. Щоб ранок пройшов радісно та енергійно – вмикайте ритмічну музику та приймайте душ.

За порадами експертів, адаптацію до переведення годинників на зимовий час варто починати за тиждень, оскільки зміна режиму погано впливає на людський організм. Після переведення стрілок годинника ви можете відчувати втому, біль голови, виснажливість та навіть роздратування.

Мрія чоловіків: гарні фітоняші в лосинах (Фото)

Щоб уникнути дискомфорту від переходу на зимовий час, за тиждень до переведення стрілок лікарі радять прокидатися за старим часом. Також деякий період після переведення стрілок засинати і прокидатись за старим графіком. Варто слідкувати за тим, щоб не пересиджувати на роботі та не засиджуватись довго перед сном. Важливий і раціон харчування. Намагайтесь якомога більше перебувати на повітрі в обідню пору.