Справи проти Порошенко: Рябошапка пояснив свої слова про "юридичний треш"

Автор
Справи проти Порошенко: Рябошапка пояснив свої слова про "юридичний треш"

Рябошапка не бачить перспектив у справах проти Порошенка.

Колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка вважає безперспективними кримінальні провадження, відкриті стосовно п'ятого Президента України Петра Порошенка.

Про це Рябошапка заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Більш перспективними виглядали би провадження щодо злочинів в економічній сфері, в яких були б зібрані серйозні переконливі докази. У тих 16 або 17 справах я нічого перспективного не бачу", - зазначив ексгенпрокурор.

Відповідаючи на запитання, що він мав на увазі, називаючи підозру Порошенкові "юридичним трешем", - неякісну роботу ДБР чи відсутність складу злочину, Рябошапка пояснив:

"Це така якість документа, яка передбачає і те, і інше. Документ був підготовлений слідчими ДБР, відправлений в Офіс генерального прокурора. Прокурори переглянули і того самого вечора сказали, що це неякісний документ. Тому повернули в Державне бюро розслідувань на доопрацювання. Документ був весь покреслений. Мало того, що там насправді не було доказів, які могли б підтвердити злочини, в яких підозрювався п'ятий президент. Так ще й юридично все було дуже недосконало оформлено".

Колишній генпрокурор вважає цю ситуацію довкола Петра Порошенка подібною до кримінального переслідування Юлії Тимошенко за часів Віктора Януковича.

Порошенко закликає Зеленського зібрати РНБО

"Така історія могла повторитися. Ситуації у чомусь схожі… Можливо, мало часу минуло, щоб знайти підстави для притягнення до відповідальності", - зазначив Рябошапка.

При цьому він додав: "Якщо жодних підстав немає, неможливо і притягнути до відповідальності. Якщо вони є, тоді це можна робити. А робити так, як робила попередня влада, очевидно, не можна. Я пояснював президенту, принаймні за двома кейсами, зокрема, у справі Вищої ради правосуддя, що ці історії не перспективні. А Венедіктова розповідала, що генпрокурор блокує роботу ДБР".

Як повідомлялося, голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що відмова Рябошапки підписувати підозру Порошенку стала "останньою краплею" для його звільнення.