Мінсоцполітики ініціює посилення захисту прав дітей

Автор
Мінсоцполітики ініціює посилення захисту прав дітей

Міністерство соціальної політики України наголошує на необхідності розробки національної політики щодо сурогатного материнства.

Про це інформує пресслужба відомства.

«Сурогатне материнство заборонено законом в таких розвинених країнах, як Австрія, Норвегія, Швеція, Франція, Італія, Швейцарія, Німеччина та в деяких штатах Сполучених Штатів Америки. Натомість, в Україні порядок та умови застосування в Україні допоміжних репродуктивних технологій регулюються відповідним наказом МОЗ. У зв’язку з чим, Мінсоцполітики, як головний координатор у сфері захисту прав дітей та протидії торгівлі людьми, ініціює законодавче посилення захисту прав дітей, народжених сурогатними матерями», - ідеться в повідомленні.

У відомстві наголошують на необхідності розробки своєї, національної політики щодо сурогатного материнства, особливо стосовно надання такої послуги громадянам іноземних країн.

«Ми прагнемо, щоб діти не ставали предметом купівлі-продажу, до жінки не було проявів різних форм експлуатації. І водночас, ми не маємо права позбавити можливості стати біологічними батьками тих сімейних пар, які не можуть виносити власну дитину за медичним показами», - заявляють у Мінсоцполітики.

У міністерстві нагадали про ситуацію в Києві, коли батьки, громадяни іноземних країн, через відсутність транспортного сполучення у зв’язку з пандемію, викликаною COVID-19, не можуть забрати своїх дітей, народжених шляхом сурогатного материнства в Україні, що призвело до порушення права цих дітей на батьківську турботу.

Як повідомлялося, у столичному готелі через карантин застрягли 46 дітей, народжених методом сурогатного материнства. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до правоохоронців з вимогою щодо негайного реагування на ситуацію.