Клімкін у Раді безпеки ООН звинуватив РФ у порушенні Будапештського меморандуму

Читать на русском
Автор
Клімкін у Раді безпеки ООН звинуватив РФ у порушенні Будапештського меморандуму Новина оновлена 12 січня 2024, 10:36

Окупація Росією Криму та частини Донбасу розширила територію для розміщення російської ядерної зброї.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Нью-Йорку нагадав про порушення Росією Будапештського меморандуму та зазначив, що окупація Росією Криму та частини Донбасу розширила територію для розміщення російської ядерної зброї.

Про це глава МЗС заявив під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку щодо північнокорейської ядерної програми.

Він нагадав, що на початку грудня відзначалися 23-ті роковини з часу підписання Будапештського меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року.

Дипломат зазначив, що в обмін на добровільну відмову України від ядерного арсеналу ядерні держави зобов’язалися поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України. ”Підписанти меморандуму також взяли зобов’язання утримуватися від загрози застосування сили проти територіальної цілісності та політичної незалежності України, а також жодна зброя ніколи не буде застосована проти України”, — наголосив Клімкін.

Він нагадав, що надання гарантій безпеки України ядерними державами було передумовою приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

”Цей Меморандум було зареєстровано у Секретаріаті ООН відповідно до статті 102 Статуту ООН та завірено генеральним секретарем як міжнародну угоду. Проте зобов’язання, зазначене у цьому документі, було підступно порушено Росією, однією з країн підписантів та одержувачем ядерної зброї, яка була в Україні до 1994 року”, — додав Клімкін.

”В результаті моя країна зазнала фундаментального порушення кордонів через зневажливе ставлення до норм та принципів міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського заключного акту та низки інших угод, включаючи Будапештський меморандум”, — наголосив він.

Міністр зазначив, що незаконна окупація Криму і продовжена російська агресія на Донбасі призвели до того, що дослідницький ядерний реактор у Севастополі, два ядерні сховища і понад 1200 радіонуклідних джерел опинилися без належного контролю українського регулятора.

”Ми також повинні не забувати, що окупація території України, що триває, ядерною державою призвела де-факто до розширення географічних кордонів для розміщення ядерної зброї”, — зазначив Клімкін.

”Російська військова агресія проти України, а також систематичні провокації її клієнтом Північною Кореєю спровокували небезпечний дисбаланс у існуючій міжнародній системі безпеки, що підриває ефективність та надійність режиму нерозповсюдження. І для того, щоб уникнути миру сповзання до стану беззаконня, ми повинні зберігати єдність, щоб забезпечити дотримання міжнародного права. Ми повинні зберігати єдність, щоб забезпечити відповідальність за порушення, і не має значення, чи були порушення вчинені визнаною у світі ядерною державою, чи тими, хто, на жаль, відчайдушно бажає набути такого статусу, і цього не станеться”, — додав він.