Шеремета у Польщі спостерігає за пошуковими роботами у Грушовичах

Читать на русском
Автор
Шеремета у Польщі спостерігає за пошуковими роботами у Грушовичах Новина оновлена 19 вересня 2024, 17:04

Секретар державної комісії з питань увічнення пам’яті учасників АТО Святослав Шеремета спостерігає за ексгумаційними роботами у Грушовичах.

Секретар державної комісії з питань увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета спостерігає за ексгумаційними роботами польського Інституту національної пам’яті у Грушовичах, де місцева влада розібрала нелегальну пам’ятку УПА.

"Пристрасті вщухають, починаємо реалізовувати спільні ініціативи щодо врегулювання питань історичної пам’яті в українсько-польських відносинах. Секретар державної комісії з питань увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета у Польщі та бере участь у спостереженні за пошуковими роботами польського ІПН у Груші, — написав у своїй сторінці у соцмережі Фейсбук віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

Як повідомлялося, наприкінці 2017 року український Інститут національної пам’яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв’язку з актами вандалізму щодо пам’ятників та пам’ятних знаків на українських могилах у Польщі, у тому числі демонтаж української пам’ятки у с.Грушовичі під Перемишлем (Республіка Польща) .

Польща проведе розкопки у Грушовичах без згоди України

На початку листопада 2017 року польське видання Dziennik Gazeta Prawna з посиланням на джерела повідомило, що у Міністерстві закордонних справ Польщі складається список українців, яким заборонять в’їзд до Польщі. За інформацією видання, у списку може бути С.Шеремета, який цього літа ухвалив рішення про заборону ексгумаційних робіт у с.Костюхнівка Маневицького району Волинської області у рамках робіт польського Інституту національної пам’яті для пошуку польських легіонерів 1915-1916 років.

У листопаді 2017 року С.Шеремету не впустили до Польщі. У зв’язку з цим МЗС України викликало посла Польщі в Україні Яна Пекло.