У Грушовичах не знайшли останків воїнів УПА, але Польща проти пам’ятника

Читать на русском
Автор
У Грушовичах не знайшли останків воїнів УПА, але Польща проти пам’ятника Новина оновлена 19 вересня 2024, 17:07

Згідно з дослідженнями польської сторони під пам’ятником у Грушовичах немає останків воїнів УПА.

Польський інститут національної пам’яті (ІНП) у четвер представив у Варшаві результати досліджень під зруйнованим торік пам’ятником воїнам УПА у Грушовичах.

Згідно з висновками польської сторони, під пам’ятником не було братських чи окремих могил українських воїнів, повідомляє "Польське радіо".

"Ми, спираючись на результати досліджень, проведених 24-25 травня 2018 року у Грушовичах, не знайшли жодних наукових підстав для того, щоб стверджувати, що у місці, де були проведені роботи, знаходилися масові або окремі могили членів УПА", — повідомив заступник голови ІНП Кшиштоф Швагжік.

"Домагання української сторони на те, щоб у цьому місці відновити пам’ятник, не мають жодних підстав. У Польщі право на могилу має кожен, і кожен із членів УПА також... Проте право на похорон та на могилу та встановлення пам’ятника на честь УПА – це різні речі. На це у Польщі немає згоди", — заявив Швагжик.

Він також додав, що Інститут національної пам’яті запрошує українську сторону до участі у дослідженнях та виявляє добру волю до співпраці.

Швагжик також нагадав, що Інститут у понеділок направив українській стороні звіт про дослідження на цвинтарі у Грушовичах, який потрапив до 5 відповідних українських установ. У ньому два документи: звіт про археологічні роботи щодо знайдених людських останків та предметів та медико-правові висновки щодо вивчення цього місця та останків.

Пам’ятник на цвинтарі у Грушовичах було встановлено 1994 року. Його збудували у формі воріт, половини яких об’єднані у верхній частині металевим гербом України. На дошках був напис "Героям УПА. Слава борцям за волю України". Три роки тому з пам’ятника зняли таблички, присвячені УПА.

Останніми роками пам’ятник неодноразово знищували та оскверняли. 26 квітня 2017 року рішенням старости гміни Стубно, на території якої розташоване село Грушовичі, пам’ятник було демонтовано.