ЗМІ: Свідчення Тейлора про Україну не дозволять виправдати Трампа

Автор
ЗМІ: Свідчення Тейлора про Україну не дозволять виправдати Трампа

За словами повіреного у справах США в Україні, рішення американського президента зрадити союзника, постраждалого від рук Росії, було не прийнятним.

Він стояв на боці зруйнованого війною мосту в Україні, дивлячись на російські сили на іншому боці, і бачив реальні наслідки зусиль президента Дональда Трампа з просування його особистих цілей. "Ще більше українців неминуче загинуть", - сказав він.

Пригадуючи цей момент під час свідчень у вівторок, американський дипломат в Україні Вільям Тейлор дуже натурально описав ціну того, що він вважав нелегітимною схемою тиску на уряд в Києві заради політичної допомоги, позбавляючи його американської допомоги в сфері безпеки. Про це пише New York Times.

В рамках найбільш вбивчого епізоду процедури імпічменту, який досі бачило американське суспільство, Тейлор описав, як президент США затримав військову допомогу на 391 мільйон доларів для України з метою змусити країну допомогти йому звинуватити політичного суперника вдома.

За словами Тейлора, дії Трампа були ударом для союзника США, який відчайдушно бореться проти спроб Росії перекреслити кордони в Європі за допомогою грубої сили. "Якщо Україна зможе вирватися з-під російського впливу, Європа зможе стати цілісною, вільною, демократичною і мирною", - говорив Тейлор у заяві перед слідчими Палати представників, текст якої роздали журналістам, коли почався допит за зачиненими дверима.

 "Якщо ж Росія візьме гору над Україною, вона знову стане імперією, яка пригнічує власний народ і загрожує як своїм сусідам, так і всьому світу", - додав дипломат. Яскрава розповідь Тейлора проілюструвала відмінності між процедурою імпічменту проти Трампа і тими, які стосувалися президентів Річарда Ніксона й Білла Клінтона.

Якщо "Вотергейтський скандал" й історія про Моніку Левінські відбувалися виключно в межах американської демократії й системи правосуддя, український скандал поширюється також на питання життя і смерті, а також геополітичні проблеми великих масштабів.

Свідчення Тайлора може ускладнити для республіканців завдання відбілити дії Трампа, виставивши їх неважливими чи викривленими політичними суперниками. Захист України від російських посягань, так само як і захист курдів від Туреччини, було високим пріоритетом для багатьох республіканців, які скаржилися, що президент Барак Обама не достатньо агресивно виступив проти Москви.

Тейлор приніс на слухання в Палату представників 50-річне резюме на державній службі, яке починається з позиції кадета в Військовій академії США у Вест-Пойнті й служби на посаді офіцера піхоти 101 дивізії десантних сил у В'єтнамі. Він працював у кожній адміністрації, республіканській і демократичній, з часів президенства Рональда Рейгана. Кульмінацією цієї кар'єри стала посада посла в Україні в адміністрації президента Джорджа Буша-молодшого.

А минулого року Держсекретар Майк Помпео попросив його повернутися в Київ, щоб замінити посла Марі Йованович, яку оточення Трампа вважало ворогом. Ланцюг подій, які описав Тейлор у своїй промові, чітко вказує на те, що американський президент встановив умову: 391 мільйон військової допомоги, яку він заморозив, за відкриття в Україні розслідування проти колишнього віце-президента Джозефа Байдена, а також щодо давно розвінчаної теорії змови про українську допомогу демократам на виборах в 2016 році.