Відставка Гончарука, яка не відбулась: передумови, розгортання та вирішення

Автор
Відставка Гончарука, яка не відбулась: передумови, розгортання та вирішення

Відставка Гончарука - одна з політичних подій, про яку говорили найбільше.

17 січня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що він подає у відставку.

"Я прийшов на посаду — виконувати програму Президента. Він є для мене взірцем відвертості та порядності. Проте, щоб забрати будь-які сумніви нашої поваги та довіри до Президента, я написав заяву про відставку та передав її Президенту з правом внесення в Парламент", - написав Гончарук у Facebook.

Передував такому рішенню Гончарука аудіозапис, який був опублікований на YouTube-каналі "Як обдурити президента".

Це була нібито розмова Гончарука із заступником голови Національного банку України Катериною Рожковою і міністром фінансів Оксаною Маркаровою. Перед зустріччю із Зеленським вони обговорювали різні економічні питання.

Під час цієї розмови Гончарук заявив, що президент ніби не розуміється в економічних процесах.

Проте Олексій Гончарук заявив, що ці файли злили в мережу, і вони є змонтованими з фрагментів їх розмови. І їх зміст створює уявлення, що нібито ми не поважаємо нашого Президента.

Після цього інциденту сталася сварка у партії "Слуга народу", депутати партії висловили свою недовіру до прем'єр-міністра України.

Відставку Гончарука підтримав міністр молоді, культури та спорту Володимир Бородянський, зазначивши, що уряд та Президент є однією командою, яка працює на єдину мету — розвиток країни.

Партія "Слуга Народу" також готова була підтримати відставку Гончарука, але якщо заяву схвалить Президент України Володимир Зеленський. Партія заявила, що у такому випадку голосування буде одноголосним.

Під час зустрічі Гончарука із Зеленським Президент України вирішив дати шанс голові уряду:

"Я вирішив надати вам і вашому уряду шанс, якщо ви вирішите деякі речі, які сьогодні дуже важливі й турбують наше суспільство. Зараз не той час, щоб розхитувати державу економічно й політично".

Фото: Офіс Президента України

Але обговорення відставки Гончарука не було головною метою зустрічі Президента з ним. Вони зустрілись, щоб обговорити покращення роботи Кабміну, порядок нарахування заробітних плат держслужбовцями тощо.

Сенцов звернувся до Зеленського з приводу миру на Донбасі

Таким чином питання про відставку Гончарука вирішили. Попередньо Президент України наказав знайти всіх хто причетний до прослушки Гончарука.

Служба безпеки України заявила, що не засекречувала справу про прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Та наразі інформація не може бути розголошена через конфеденційність.