Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду експорту лісу

Автор
Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду експорту лісу

Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту лісу-кругляку.

Україна та Європейський Союз створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді, повідомило Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на сайті. 

"Арбітражну групу для розгляду цього питання було створено 28 січня 2020 року", - повідомило міністерство. 

Відповідно до правил процедури вирішення спорів Угоди про асоціацію зацікавлені фіз- та юрособи на території ЄС та України можуть направляти добровільні письмові подання до арбітражної групи до 27 лютого 2020 року.

Пристайко вибачився за заяву посольства в Ірані

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на десять років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку), при цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було запроваджено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід - з 1 січня 2017-го.

У 2018 році парламент обмежив внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу до 25 млрд куб. м на рік на термін дії вивезення за межі митної території України лісу-кругляку.

Водночас ЄС 16 січня 2019 року попросив про проведення консультацій з Україною у рамках Угоди про асоціацію щодо цього мораторію, що є першим кроком на шляху вирішення спорів.