Ситник: Записи прослушки не є доказами, допоки не встановлено їх походження

Автор
Ситник: Записи прослушки не є доказами, допоки не встановлено їх походження

За словами Ситника, щоб запис був визнаний допустимим доказом, потрібно, щоб він був отриманий у порядку, передбаченому законом.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявляє, що оприлюднені в анонімному Telegram-каналі "Трубу прорвало" записи не можуть вважатися доказами, допоки не встановлено їх походження.

Про це він заявив журналістам по завершенню засідання Комітету Верховної Ради з питань корупції, на якому він звітував про діяльність НАБУ за друге півріччя 2019 року.

"Будь-який доказ має дві складові – належність та допустимість. Належний доказ – це той, який підтверджує певні обставини, допустимий – це той, що отриманий у процесуальний спосіб. Для того, щоб певний запис був визнаний допустимим доказом, потрібно, щоб він був отриманий у порядку, передбаченому законом. Поки що даних про те, що ці записи були отримані на підставі судового рішення, немає", - сказав Ситник.

НАБУ підозрює голову Чернівецької облради в отриманні хабаря (Відео)

Як повідомлялося раніше, у листопаді 2019 року у месенджері Telegram з’явився анонімний канал під назвою "Трубу прорвало", де викладали аудіозаписи, зроблені нібито у кабінеті на той час директора Держбюро розслідувань Романа Труби та на яких чути схожий на його голос.

За словами авторів дописів, це "пару годин цікавих розмов", які показують, як в ДБР вирішуються питання про закриття кримінальних проваджень, як "за дзвінком" з Офісу президента зупиняються обшуки на тих чи інших підприємствах фігурантів справ тощо.

Труба стверджував, що ці записи є фейковими.