Лавров назвав умову для нового "нормандського саміту"

Автор
Лавров назвав умову для нового "нормандського саміту"

Глава МЗС Росії Сергій Лавров поки не бачить прогресу по жодному із напрямків.

Новий саміт у "нормандському форматі" може бути скликаний тільки після того, як буде реалізовано рішення попереднього, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров. 

"Підстави можуть з'явитися тільки в одному випадку: якщо рішення попереднього саміту, який відбувся в Парижі в грудні, буде виконано", - сказав Лавров на прес-конференції в понеділок.

"Поки що ми прогресу на жодному з напрямів не спостерігаємо", - додав він.

За словами міністра, розведення сил і засобів на лінії зіткнення "гальмує Київ".

"Було погоджено розведення тільки в трьох конкретних населених пунктах. Ці три конкретні пункти досі узгоджуються, ми бачимо відсутність великого бажання української сторони на цю тему домовлятися", - сказав міністр.

Він наголосив, що немає прогресу і щодо взаємодії з розмінування, "тут усе впирається в алогічне небажання української влади, як за Порошенка, так і за Зеленського зараз, виконувати вимоги Мінських домовленостей про налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом", немає прогресу і стосовно імплементації "формули Штайнмаєра" та закріплення статусу Донбасу в українському законодавстві.

Крім того, за словами міністра, необхідно не лише виконати рішення попереднього саміту, а й підготувати нові конкретні рішення.

Зеленський: Росія повинна захотіти віддати Україні окуповані території

"Тому коли ми чуємо заяви колег щодо "нормандському формату" у квітні як дату скликання саміту, це тільки побажання, ідеї, які висловлюються, але не більше", - сказав Лавров.