МЗС України висловило Росії протест у зв'язку із затриманням рибалок

Автор
МЗС України висловило Росії протест у зв'язку із затриманням рибалок

Російській стороні було передано вимогу невідкладно звільнити українських рибалок.

Міністерство закордонних справ України в понеділок, 17 лютого, викликало тимчасово повіреного у справах Російської Федерації в Україні й висловило протест у зв'язку із затриманням російською стороною чотирьох українських рибалок в Азовському морі.

"Вимагаємо від російської сторони неухильно дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов’язань і міжнародних договорів, стороною яких вона є, і невідкладно надати вичерпну інформацію щодо обставин затримання українського риболовецького судна та чотирьох членів його екіпажу", - йдеться в коментарі МЗС України, розміщеному на сайті відомства в понеділок.

Так, зазначається, що в під час зустрічі російській стороні було передано вимогу невідкладно звільнити українських рибалок, рибальське судно й повернути весь рибальський інвентар.

"Українська сторона вчергове підтверджує принципову позицію щодо незмінності закріпленого в Конституції України та міжнародно визнаного статусу Автономної Республіки Крим та м. Севастополь як невід’ємної частини суверенної території України", - додали в МЗС.

Як повідомлялося, 15 лютого прес-служба прикордонного управління ФСБ Росії в Криму повідомила про затримання маломірного судна з чотирма громадянами України на борту без документів, що засвідчують їхні особи, в західній частині Азовського моря.

"Капітан судна не виконав законної вимоги прикордонного наряду про зупинку та намагався втекти. Під час огляду плавзасобу виявлено понад 290 екземплярів камбали-калкан, а також незаконне знаряддя лову – ставну сіть. При цьому суднових, реєстраційних документів, зокрема на право видобутку (вилов) водних біологічних ресурсів, у затриманих не було", - йдеться в прес-релізі.

Державна прикордонна служба України повідомила, що з'ясовує обставини захоплення судна. Слідство встановило, що "окупаційні правоохоронці" в західній частині Азовського моря затримали маломірне судно з чотирма рибалками на борту та разом із судном їх відвезли в порт окупованої Керчі.

Зеленський: Росія повинна захотіти віддати Україні окуповані території

17 лютого голова державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко наголосив, що наразі немає жодних підстав стверджувати, що затримані прикордонниками ФСБ РФ українські громадяни на маломірному судні в Азовському морі займалися незаконною риболовлею.