Скандальний мовний законопроєкт Бужанського Рада не розглянула

Автор
Скандальний мовний законопроєкт Бужанського Рада не розглянула

Народні депутати на засіданні 17 липня не розглянули законопроєкт "Слуги Народу" Максима Бужанського про продовження навчання в школах російською мовою до 2023 року.

Законопроєкт Бужанського передбачає внесення змін до законів про мову і про освіту та переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою.

Бужанський у своєму законопроекті пропонує також скасувати обов'язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб «перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища.

Законопроєкт також зменшував об'єм української мови. Замість 80%, як це передбачено зараз, 20% — у п'ятому-восьмому класі, 40% — у дев'ятому, 60% — в старших класах.

Проти цього законопроекту виступив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, який закликав парламент відмовитися від розгляду документу. Кремінь розповів, що документ Бужанського не пройшов профільний комітет з питань освіти та не має підтримки в Міністерстві освіти та науки.

Відповідно до законів "Про освіту" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної", учні, які не належать до однієї з національних меншин країн Європейського Союзу, зобов’язані перейти на навчання українською мовою у 2020 році. Ті, хто є представником нацменшини країни ЄС (приміром Угорщини), має зробити це у 2023 році.

Відтак, у російськомовних школах з 1 вересня 2020 року продовжиться навчання виключно українською мовою.