Війна — день 748: наступ росіян на сході забуксував, але окупанти намагаються атакувати далі

Читать на русском
Автор
2175
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 12 березня 2024, 23:39
Бої за Україну продовжуються. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за добу

На календарі вівторок, 12 березня, 748-й день війни. Наступ російських терористів на сході потроху видихається – а президент Володимир Зеленський вважає, що наступ росіян взагалі фактично припинено. А от голова ЦРУ США Вільям Бернс думає, що ми можемо побачити в цьому році ще кілька Авдіївок – якщо не буде допомоги від США.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У США оголосили про виділення нового, термінового пакету військової допомоги Україні. У пакет увійшли:

  • ракети для ПЗРК Stinger;
  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • боєприпаси для артилерії калібру 155 мм, включаючи "касетні" (DPICM);
  • боєприпаси для артилерії калібру 105 мм;
  • ПТРК AT-4;
  • додаткові боєприпаси для стрілецької зброї;
  • боєприпаси для розчищення загороджень;
  • запасні частини, обладнання для технічного обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Загальна вартість складових пакету сягає $300 млн.

22:00 У Кривому Розі завершили пошуково-рятувальну операцію — голова ОВА Лисак.

Надзвичайники обстежили всі квартири понівечених будинків. Врятували дев'ятьох тамтешніх мешканців.

Російська атака забрала життя трьох людей. Кількість постраждалих ще уточнюється. За останніми даними повідомлялося про 10 дітей і 38 дорослих, які постраждали внаслідок ворожої атаки у Кривому Розі.

У Волгодонську (Ростовська область РФ) росіяни стріляють в небо і пишуть про атаку безпілотників.

21:00 Зеленський за підсумками наради з прем'єр-міністром та головою Міністерства внутрішніх справ заявив про плани щодо збільшення чисельності прикордонних військ у державі.

20:00 Внаслідок ворожої ракетної атаки по Кривому Рогу щонайменше три влучання, повідомляє голова ради оборони міста Олександр Вілкул.

У тому числі пряме влучання в дев'ятиповерховий будинок.

Також ракетне влучання у дах п'ятиповерхівки у Металургійному районі.

Вже відомо про понад 30 постраждалих. Їх вже прийняли лікарні Кривого Рогу. П'ятеро в операційній. "Важкі". Серед поранених – дитина, повідомив голова ОВА Лисак.

19:00 У Кривому Розі, що на Дніпропетровщині, влучання у житловий будинок.

18:00 Данія погодила новий великий пакет військової допомоги Україні, який включає артилерійські установки Caesar, самохідні 120-мм міномети та боєприпаси до них.

17:00 США готують перший за кілька місяців пакет військової допомоги Україні на $400 млн — ЗМІ із посиланням на офіційних осіб.

16:00 Україна завдяки військовій допомозі від союзників продовжує займати лідируючі позиції серед імпортерів озброєння. За даними Стокгольмського інституту вивчення проблем миру (SIPRI), у 2019-2023 роках Україна стала найбільшим європейським імпортером зброї та четвертим за величиною у світі.

15:10 У Харкові серія вибухів – росіяни б'ють ракетами з Білгородської області.

15:00 Повітряні сили ліквідували ворожий танкер "Механік Погодін" у районі Кінбурнської коси. Про це повідомив капітан 1 рангу запасу ВМС, заступник начальника штабу ВМС (2004-2020), стратегічний експерт компанії "Соната" Андрій Риженко.

14:00 На Таврійському напрямку Сили оборони ліквідували 420 окупантів за добу, серед знищеної ворожої техніки – ЗРК "БУК-М2". Про це розповів речник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій. Він зазначив, що наші військові знищили 6 бойових бронемашин, 6 артилерійських систем, 24 авто, 328 БПЛА, 6 складів боєприпасів, 2 ворожі бліндажі. Крім того, серед знищеної номенклатури є ЗРК "Стріла-10" та автомобіль "багі".

На додачу до закупівлі 300 тисяч одиниць артилерійських боєприпасів для ЗСУ у третіх країн чеській ініціативі пообіцяли ще 200 тисяч одиниць у необов'язковому порядку, заявив прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала.

13:00 Дрон щойно влетів в адмінбудівлю у Бєлгороді

12:00 На Сумщині ворог знову розповсюджує фейки — зокрема щодо ймовірного наступу на область. Як зазначили у Сумській ОВА, станом на сьогодні ударних угрупувань ворога біля кордонів регіону не зафіксовано.

11:00 СБУ вдало відпрацювала у Запорізькій області — змогла затримати агента ФСБ, котрий планував отруїти командирів бойового підрозділу Збройних Сил України. Зрадник планував додати отруйну речовину у воду лазне-прального комплексу, яким користувався командний склад ЗСУ. Наразі він затриманий, йому загрожує довічне.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російської армії в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 12.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 12.03.2024

09:00 Легіон "Свобода Росії" перетнув російський кордон у Бєлгородській та Курській областях. У офіційному зверненні підрозділу бійці заявили, що йдуть "на вибори президента РФ".

08:00 Вночі окупанти вкотре атакували Харківщину. В Куп'янську на багатоповерхівку ворог скинув авіаційну бомбу. На щастя, обійшлося без жертв чи поранених, однак руйнувань завдано чималих.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням новин з фронту. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 72 бойових зіткнення із ворогом.

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • у низці регіонів України вночі оголошувалася повітряна тривога. Жителі Харківщини, Хмельниччини, Херсонщини та Вінничини повідомляли про вибухи, чекаємо на детальну інформацію від Повітряних Сил та місцевої влади;
  • неспокійно було і в РФ — у Курську і Бєлгороді фіксували вибухи, а у місті Орел й узагалі сталася масштабна пожежа — як стверджують очевидці, після прильоту невідомого БПЛА;
  • "Для Путіна перерва – це кисень. Це не переговори, це спосіб відновлення боєздатності своєї армії і навчання молодих призовників", — в інтерв'ю французьким ЗМІ прокоментував пропозицію Папи Римського президент Володимир Зеленський;
  • у проєкті бюджету США на 2025 фінансовий рік вказана стаття витрат для допомоги Україні. Сума чималенька — 482 мільйони гривень. Цікаво, що загалом на протидію агресії Кремля американці планують виділити 1,5 млрд "зелених".

05:00 У росіян теж весела нічка – безпілотники підпалили нафтобазу в Орлі, традиційно дісталося Бєлгородській області.

03:00 Усі безпілотники росіян збито. Терористи також знову обстрілювали балістикою Покровський район на Донеччині.

01:00 Російські безпілотники летять у західному напрямку. Група "мопедів" перебуває на перетині Тернопільської та Рівненської областей.

00:00 В небі перебуває кілька російських безпілотників, переважно над Вінницькою областю. Також російські терористи завдали ракетного удару з поки ще російської Бєлгородської області по Богодухівському району на Харківщині.

Із ситуацією в Україні за 9 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 745: Україна скоро отримає снаряди, ситуація на фронті вирівнюється

Інформацію за 10 березня лютого дивіться за посиланням: Війна — день 746: загарбники прориваються на сході та обстрілюють українські міста

Про те, що відбувалося 11 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 747: росіяни все ще тиснуть на сході, але мають проблеми з живою силою і технікою