Ваш рід захищений від нечистої сили, якщо у вас таке прізвище: перевірте його у списку

Читать на русском
Автор
1448
Якими прізвищами захищали людей Новина оновлена 22 травня 2024, 15:09
Якими прізвищами захищали людей. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Усього налічується кілька таких родових імен

Серед багатьох українських прізвищ є ті, якими раніше наші предки намагалися захистити цілий рід. То був якийсь оберіг від нечистої сили.

Таку інформацію було опубліковано на генеалогічному ресурсі "Рідні". Зазвичай для таких родових імен використовували назви диких тварин.

Наприклад, Вовк чи Ведмідь, чи Зубр. Таким чином вони намагалися злякати нечисть.

Також прізвищ за назвами тварин давали й спираючись на риси характеру тієї чи іншої людини. Хто вирізнявся хитрістю та розумом, міг отримати прізвища Сова чи Лис, Лисиця. До речі, прізвище Вовк могли дати боягузам.

Зі списку прізвищ "відганяють нечисть" найпопулярніша в Україні — Вовк. Її носіями є 23 412 особи. Вона посідає 71 місце. Найбільше це прізвище поширене у Наддніпрянщині, зокрема, у Києві, Кривому Розі, Дніпрі.

Тим часом найрідкісніша з них – Сова. Вона належить лише 4504 українцям та посідає 838 місце. Найчастіше зустріти її можна на Волині, зокрема у Хмельницькому. Також представники цього прізвища живуть у Харкові, Запоріжжі, Дніпрі та столиці.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища давали людям, які були веселунами або душею компанії. Усього є сім таких родових імен.